Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 10 éve szervezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei történelemtanárok találkozóját, és már 3. alkalommal helyszíne a rendezvénynek Mátrafüred

10 éve szervezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei történelemtanárok találkozóját, és már 3. alkalommal helyszíne a rendezvénynek Mátrafüred

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idén is neves előadók előadásait hallgathatja a mintegy 80 megjelent tanár. Tegnap többek közt Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány szomszédsági politikáját elemezte Trianon örökségének a fényében.A határon túli magyarság minden ága képviselteti magát a Rákóczi Szövetség immár hagyományos táborában. Az anyaországbeliek mellett az idén a legtöbben Kárpátaljáról jöttek, de jelentős számban érkeztek Erdélyből és a Délvidékről is.

 

Jeszenszky Géza történész a rendszerváltás utáni első kormány külügyminisztere volt, így az Antall kormány szomszédsági politikájának elemzését közvetlenül annak végrehajtójától hallhatták az érdeklődők. Az egykori MDF-es politikus hangsúlyozta, azóta sem volt magyar kormánynak olyan tekintélye a visegrádi országok között, mint annak. Az uniós csatlakozás viszont tekintély- és egyben illúzióvesztéssel járt.

 

Jeszenszky szerint a szomszédos országokban még mindig nincs meg a hajlandóság arra, hogy méltányos politikát folytassanak az ott élő magyarokkal szemben. Ez pedig részben a mai magyar külpolitika hibája.

 

 

Borbándi Erik


Tovább az archívumra