Zsigmond Dezső és Erdélyi János filmrendezők 24 évvel ezelőtt a községben forgatták első dokumentumfilmjüket Ez zárkózott ügy címmel. Az alkotók és a film néhány még élő szereplője most kö" /> Zsigmond Dezső és Erdélyi János filmrendezők 24 évvel ezelőtt a községben forgatták első dokumentumfilmjüket Ez zárkózott ügy címmel. Az alkotók és a film néhány még élő szereplője most kö" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Régi ismerősökkel találkozhattak a gyöngyöshalásziak a helyi művelődési házban

Régi ismerősökkel találkozhattak a gyöngyöshalásziak a helyi művelődési házban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Zsigmond Dezső és Erdélyi János filmrendezők 24 évvel ezelőtt a községben forgatták első dokumentumfilmjüket Ez zárkózott ügy címmel. Az alkotók és a film néhány még élő szereplője most közösen emlékezett vissza arra, hogyan próbálták megvalósítani a demokráciát a pártállami időkben, az 1980-as évek Gyöngyöshalászán.

A közhiedelemmel ellentétben nem a Fekete Doboz készítette az első politikai-szociológiai dokumentumfilmet Magyarországon, hanem két fiatalember: Zsigmond Dezső és Erdélyi János, akik 1983-ban itt, Gyöngyöshalászon kezdték el Ez zárkózott ügy című filmjük forgatását. Első közös munkájukra ma is nosztalgiával emlékeznek vissza.

A film szereplői közül sokan már nem élnek, de többen így is eljöttek a találkozóra. Azok, akik akkor bátran kiálltak Lévai László tanácselnök mellett a pártvezetéssel szemben. Köztük Hegedűs Gyula jelenlegi polgármester. A civil kurázsi, a demokratikus értékek hangoztatása abban az időben még tabunak számított, így lett a filmből kultuszfilm. Zsigmond Dezső azonban azt mondja, ma is ugyanúgy belevágna a témába, mint akkor. Még úgy is, hogy ma sokkal nehezebb a dokumentumfilmesek helyzete.

Talán ezért is mindkét rendező érdeklődése inkább a játékfilmek felé fordult az utóbbi években. A dokumentumfilmekkel való kapcsolatuk azért nem szakadt meg teljesen: a Hír Tv-ben fut közös sorozatuk Vetítő címmel.

 

 

Borbándi Erik


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság