Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Biomassza fűtőművet avattak Tass-Pusztán

Biomassza fűtőművet avattak Tass-Pusztán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

210 millió forintból biomassza fűtőművet létesítettek a Károly Róbert Főiskola Tasspusztai Tangazdaságában. Az 1 megawatt teljesítményű berendezés fásszárú növényekből készít biomasszát, és annak eltüzelésével fejleszt hőenergiát.

Átadták a biomassza fűtőművet a KRF Tass-pusztai Tangazdaságában. Magda Sándor rektor Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint Gőgös Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának jelenlétében ünnepélyes keretek között avatta fel a létesítményt.

 

A létesítmény kivitelezésére közbeszerzési pályázatot írtak ki, a nyertes EMEF Első Magyar Energetikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. két év alatt építette meg a berendezést. A létesítmény az energetikai tűzifa és faipari hulladék aprításával biomasszát készít, amelyek tökéletes elégetésével hőt termel a rendszer – tudtuk meg Dr. Magda Sándor rektortól.

 
Egy ilyen kazán üzembeállításával egy kertészetben akár felére is csökkenhet az energiaköltség, így aztán olcsóbban lehet megtermelni a zöldség- és gyümölcsféléket – mondta el az Aktuálisnak Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és

Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Hozzátette: az, hogy hazánkban mikor történik meg az átállás a bio rendszerekre; függ a fosszilis energiahordozók árnövekedésétől is.

 

Molnár Kata


Tovább az archívumra