Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Év elejétől számlát vagy nyugtát kell adniuk azoknak az őstermelőknek, akik akár piacon, akár otthon értékesítik terményeiket

Év elejétől számlát vagy nyugtát kell adniuk azoknak az őstermelőknek, akik akár piacon, akár otthon értékesítik terményeiket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az átállás adminisztrációs terheket ró az érintettekre, ráadásul adóellenőrzésekre is számíthatnak.

 

Januártól az őstermelőknek is nyugtát kell adniuk eladott termékeik mellé. A legújabb áfa-törvény szerint üzletszerű tevékenységükhöz adóbejelentési kötelezettség szükséges. Ehhez az érintetteknek január 15-ig kellett az APEH-tól adószámot igényelniük, de aki elkésett, március 15-ig még lehetősége van a pótlásra.  A kistermelő számára az új jogszabály kedvezményeket biztosít.

 
Igaz, eszerint az őstermelőnek nyugtát, számlát, készpénzes- és átutalásos számlát kell vásárolnia és eladott terményéhez csatolnia, viszont előny, hogy amennyiben felvásárló felé értékesít, jogosult a 12 %-os kiegészítő felárra – feltéve, ha van adószáma. Az érintettek tisztában vannak ezzel a lehetőséggel.
 

Az eladás folyamatát az érintettek meggyorsíthatják, amennyiben bizonylataikat előkészítik. Ha a nevüket, címüket, adó- és esetleges vállalkozói igazolványuk számát tartalmazó bélyegzővel már otthon lebélyegzik nyugtáikat vagy számláikat, majd az aktuális dátumbélyegzővel lepecsételik, az eladás során már csak az összeget kell ráírniuk, így a kiszolgálás mellett remélhetőleg a nyugtaadás is gyors lesz.       

 

Endrész Beáta


Az Aktuális napi hírei (2008-01-22 )

Tovább az archívumra