Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az Európai Unió idővel feloldhatja a szlovák-magyar ellentéteket – jelentette ki a KDNP-hez kötődő Gyöngyösi Értelmiségi Kör második rendezvényén az egyik előadó, Bíró Tamás felvidéki származású egyetemista

Az Európai Unió idővel feloldhatja a szlovák-magyar ellentéteket – jelentette ki a KDNP-hez kötődő Gyöngyösi Értelmiségi Kör második rendezvényén az egyik előadó, Bíró Tamás felvidéki származású egyetemista

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Tornaljáról érkezett fiatalember Debrecenben tanul, s két társával a szlovákiai és magyar mindennapokról számolt be a gyöngyösi Kolping Közösségi Házban megjelent félszáz érdeklődőnek.

A diák Szlovákiában magyar nyelvű iskolába járt egy magyar többségű vidéken. Bár már ott is elindultak a magyar nyelvű felsőoktatási képzések, a legfontosabb szakokat vagy csak szlovákul okítják, vagy nem olyan jó a színvonaluk, mint a magyarországi intézményekben. – vázolta fel Bíró Tamás. Szerinte a szlovákiai nacionalizmus inkább csak a nagypolitika szintjén és az ottani médiában mutatkozik meg, a mindennapos szlovák-magyar együttélésben nincs tapasztalata sem hátrányos megkülönböztetésről, sem atrocitásokról magyarsága okán.

 

 

– Az Európai Unióban szeretnék élni – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy a diploma átvétele után Magyarországot vagy Szlovákiát választja a letelepedést tekintve. Az Európai Unió ugyanis idővel feloldhatja a szlovák-magyar ellentéteket – jelentette ki Bíró Tamás. A pénteki rendezvényen megemlékeztek a trianoni országvesztésről, s Nagy Gyula tolmácsolásában elhangzott egy Reményik Sándor-vers is.

 

 

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra