Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pünkösdi zsongásra invitálták a hétvégén az érdeklődőket a Pincegaléria udvarába

Pünkösdi zsongásra invitálták a hétvégén az érdeklődőket a Pincegaléria udvarába

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A középpontban a galéria jellegéből adódóan a művészetek voltak. Ám nem akármilyen művészetek. Hiszen a karamellszobrászat vagy a zöldség- és gyümölcsszobrászat igazán nem sorolható a szokványos művészeti ágak közé.Piros pünkösd napját már ezer év óta ünnepli Európa, itt a Pincegalériában azonban először rendeztek pünkösd alkalmából egy valódi tavaszi zsongást – természetesen a kultúra jegyében. Gácsiné Nagy Terézia üveggarafikus és Lévai Mária gyöngyékszerkészítő munkáival már április vége óta ismerkedhettek a látogatók, most azonban a szakmájuk fortélyait is elleshették az érdeklődők. De nem csak tőlük, hanem igazi sztároktól is. Vencelné Vígh Maja Venesz-díjas mestercukrásztól például a karamellszobrászat vagy éppen a selyemcukor készítés titkait.

 

 

Ehhez jön még az invertáló anyag, és kész is a selyemcukor. A többi már a kézügyességen és a fantázián múlik. Az ehető műalkotások sora viszont nem ért véget. Varga Károly mesterszakács a zöldség és gyümölcsszobrászat hazai úttörője szó szerint maga kísérletezte ki a zöldségfaragás fogásait.

 

 

Persze, mint látható, a profiknak megvan már a maguk trükkös szerszámkészlete az ilyen munkákhoz, de akiknek nincs ilyenjük, azok is megpróbálkozhatnak azzal, hogy vonzóbbá tegyék ételeiket. A mostani pünkösdi bemutató után pedig talán Gyöngyösön is amatőr zöldségszobrászok kezdik el bontogatni szárnyaikat.

 

 

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2008-05-16 )

Tovább az archívumra