Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mennek, maradnak – változnak a polgármesterek

Mennek, maradnak – változnak a polgármesterek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vasárnap a megye 121 településén járultak az urnákhoz az emberek, ezek közül 2 helyen – Pálosvörösmarton és Kerekharaszton – először tartottak önkormányzati választásokat. 21 helyen valamelyik párt vagy egyéb jelölő szervezet jelöltje kapott polgármesteri megbízatást, a többi 100 helyen független jelöltek lesznek a települések vezetői. Érdekesség, hogy Heves megyében: Egercsehiben kezdi meg munkáját az ország egyetlen munkáspárti polgármestere.

Heves megye a különc. Az ország többi 18 megyéjétől eltérően egyedül itt nem tudott a Fidesz vezette koalíció többséget szerezni. Sajátos patthelyzet alakult ki, mivel a megyei közgyűlés 40 mandátumán fele-fele arányban osztozik az MSZP és a Fidesz, így még az is kérdéses, kik adják majd a megyei közgyűlés elnökét.

 

Jóval átláthatóbb a kép a megye nagyobb városaiban. Egerben 8 év után távozik Nagy Imre szocialista polgármester, helyét a Fidesz által támogatott lokálpatrióta Habis László veszi át, kiegyenlített erőviszonyokat sejtető önkormányzatra támaszkodva. Gyöngyösön az MSZP-s Hiesz György második ciklusát kezdheti meg, kormánypárti többségű önkormányzat támogatásával. Hasonló a helyzet Hatvanban, ahol a szocialista Érsek Zsolt kapott újabb négy évre bizalmat, valamint Lőrinciben, ahol Víg Zoltán a régi-új polgármester.

 

Füzesabonyban már a választások előtt lehetett tudni, hogy új vezetője lesz a városnak. A teljes jobboldal által támogatott Laminé Antal Éva győzelme így is meglepőnek mondható, csakúgy mint Hevesen a Fidesz-es Csáki Zsigmondé. A Gyöngyös környéki településeken szinte mindenütt független jelöltek szálltak harcba a polgármesteri posztért. Kivételt ez alól Nagyréde jelentett, ahol a Fideszes Balázs Józsefet, valamint Abasár, ahol az MSZP-SZDSZ támogatását élvező dr. Lénártné Benei Anikót választották újra.

 

Marad hivatalában Atkáron Benei Bertalan, Detken Pelle Sándor, Domoszlón Gyurkó Béla, Halmajugrán Somodi Tiborné, Karácsondon Debrei Mátyás, Kisnánán Koncsos Sándor, Markazon Potoczki László, Mátraszentimrén Stuller András, Nagyfügeden Juhász Jánosné, Szücsiben Szekeres István, és Vámosgyörkön Toma István. Új polgármestere lesz Adácsnak Ócsai László, Gyöngyöshalásznak Hegedüs Gyula, Gyöngyöspatának Molnár József, Gyöngyössolymosnak Szolcsák Gyula Zsolt, Hortnak Kerek Oszkár, Ludasnak Öllei Mihályné személyében.

 

Több ciklus után távozik a település éléről Tóth Tiborné Gyöngyösorosziban, Szamosvölgyi Péter Gyöngyöstarjánban és Ambrusz Józsefné Visontán. Utóbbi példátlanul szoros küzdelemben, mindössze 2 szavazat különbséggel maradt alul vetélytársával, Szarvas Lászlóval szemben.

 

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2006-10-02 )

Tovább az archívumra