Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az MDF és a WWF is tiltakozik a Mátrai Erőmű tervezett új blokkja ellen

Az MDF és a WWF is tiltakozik a Mátrai Erőmű tervezett új blokkja ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mind a párt, mind a környezetvédők azt mondták: elhibázott a kormány energiapolitikája, hiszen láthatóan nem azt az uniós irányvonalat követi, melynek célja a széndioxid-kibocsátás drasztikus mérséklése.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Magyar Villamos Művek Rt. és a Mátrai Erőmű ZRt. lignitbázison 400 megawatt áramtermelő kapacitást épít 200 milliárd forint költséggel. Olajos Péter, az MDF képviselője leszögezte: a beruházás ellentétes az Európai Unió hivatalos célkitűzéseivel is, amely értelmében 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Paulik Tibor nagyrédei MDF-es politikus, a párt megyei elnökségének tagja óvatosabban fogalmazott. Szerinte látható, hogy a megújuló energiaforrásokra alapozva a nyugati országokban sorra épülnek a szélerőművek, ám a magyar szakemberek biztosan tudják, miért éri meg az új blokk beállítása.

A WWF, egy nemzetközi környezetvédő szervezet is tiltakozott. Dallos György klímaváltozási projektvezető úgy vélte: a Mátra és a Bükk előterében elterülő lignitvagyon hazánk egyetlen jelentős, kiaknázható energiaforrása, de nem mindegy, mikor és hogyan kerül hasznosításra.

A szakemberek ezzel szemben hangsúlyozták: a legszigorúbb uniós környezetvédelmi normáknak is megfelelő berendezést állítanak majd üzembe, így jelentősen csökken a fajlagos széndioxidkibosátás is.

A jelenlegi blokkok hatásfoka 26 százalékos, az új blokké pedig 42 százalékos lesz, így a károsanyag-kibocsátás 20 százalékkal mérséklődik. A berendezéshez széndioxid-mosót is építenek, mellyel még tovább csökken a károsanyag-kibocsátás – emlékeztetett Valaska József.

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra