Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az UNESCO nemzetközi tanácsa 1975-ben Yehudi Menuhin javaslatára nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává

Az UNESCO nemzetközi tanácsa 1975-ben Yehudi Menuhin javaslatára nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ebből az alkalomból a tavaly kezdődött Szent Erzsébet év ünnepségsorozatához kapcsolódva rendhagyó koncerttel tisztelegtek az árpádházi szent emléke előtt a Szent Bertalan templomban.A Szent Erzsébet a magyar királylány című koncertet először 2007-ben az egri Eszterházi Károly Főiskola kápolnájában mutatták be. Azóta többek között Sümegen és Jászberényben is előadták, s most Gyöngyösre érkezett. Réz Lóránt orgonaművész és Kóródi Anikó operaénekes 10 éve dolgoznak együtt, ez az emlékkoncert is az ő közös ötletük volt.

A zeneirodalom nem bővelkedik a Szent Erzsébet témára írt darabokban. Ezért is izgalmas feladat volt már a műsorrend összeállítása is.

Ezen kívül Sweelinck, németalföldi szerző egy orgonaműve és Farkas Ferenc Régi magyar táncai és megszólaltak. Ami viszont rendhagyóvá tette a mostani koncertet, hogy közben a hallgatók Szent Erzsébettel kapcsolatos képeket láthattak kivetítőn, s megismerhették ez által a középkor egyik legnépszerűbb szentjének életét.

Borbándi Erik


Tovább az archívumra