Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A 12. Nádor Huszárezred megalakulásának alkalmából tartottak koszorúzást a Vármegyeház udvarán

A 12. Nádor Huszárezred megalakulásának alkalmából tartottak koszorúzást a Vármegyeház udvarán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A több száz éves múltra dr. Sereg József történész emlékeztette a résztvevőket.

A Gyöngyösi Helyőrségi Nyugállományúak klubja a 12. Nádor Huszárezred emléktáblája előtt már hagyományosan koszorúzással emlékezett meg elesett társaikról és a katonaságról. Gyöngyös városa évszázadokon keresztül állt a hadak útján, mivel a csapatok vonulása többször érintette a települést Ennek következtében sok idegen katonát kényszerült a lakosság elviselni.
Hertelendy Gábor altábornagy parancsnoksága alatt a Vármegyeháztéren 1800- ban alakult meg a 12. Nádor Huszárezred. Akkor még szőlőskert volt az épület helyén. 1991. október 10.-én pedig végleg befejeződött a katonaélet Gyöngyösön. 1 évvel később a létszám már csak 129 fő volt. A végpont 1996. április elseje, ekkor került végérvényesen lakat a laktanya kapujára- emlékeztek a nyugállományú tisztek. Török Ignác 80. Gépesített Lövész Dandár megszűnésével több mint kétszáz éves történelem ért véget. Ám a gyöngyösi Helyőrségi Nyugállományúak klubja a városban még élő katonákkal és szimpatizánsaikkal együtt minden évben leróják tiszteletüket, és emlékeznek a történelem helyi hőseire.

Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2008-10-28 )

Tovább az archívumra