Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az őszi időszakban a kertek fagyelleni felkészítése rengeteg munkát igényel, hiszen a növények tűréshatára különböző lehet

Az őszi időszakban a kertek fagyelleni felkészítése rengeteg munkát igényel, hiszen a növények tűréshatára különböző lehet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mindegyik igényéhez igazodnia kell a kertészeknek, hogy átvészeljék a fagypont alatti hideg hónapokat is.

A téli betárolás előtt célszerű a növényeinket átvizsgálni, és védelemben részesíteni a különböző gombabetegségek és károkozók ellen. A mediterrán fajtához tartozókat, mint például a leandert, egy fagymentes maximum 10 fokos, fénnyel ellátott helyiségben kell tárolnunk. A hagymások és a gumósok, egész évben a szabadég alatt virágoznak. Télre ki kell ásni őket a földből, és el kell távolítani a leveleket, és a szármaradványokat is egyaránt.
Az úgynevezett kinnmaradó fagyérzékeny növényeket, például a fügét és a rózsaféléket, a helyén 30-40 cm magasan be kell takarni termő vagy virágfölddel a fagyvédelem céljából.
A hagymásokat célszerű 2-3 évente újra ültetni, mert folyamatosan veszítenek színükből és formájukból. A növényeket még a fagy beállta előtt tanácsos műtrágyázni amit rotálással vagy ásással tudunk bejuttatni a talaj mélyebb rétegeibe. Így a növények is jobban fogják érezni magukat, és tavasszal újra virágzásnak indulhatnak.

Dely Martina


Tovább az archívumra