Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Baloldali Esték legutóbbi vendége, Aczél Endre a világgazdasági válságról fejtette ki a véleményét

A Baloldali Esték legutóbbi vendége, Aczél Endre a világgazdasági válságról fejtette ki a véleményét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az újságíró szerint háromszor annyi pénzmennyiséget mozgatnak a világpiacon, mint amennyi valójában létezik, így egy idő után törvényszerűen be kellett dőlnie a gazdasági blöfföknek.

A hitelválság idején mindenki fél, van, aki az államcsődtől, van, aki a bankok fizetésképtelenségétől, így mindenki ül a pénzén – világította meg a válságról kialakított álláspontját Aczél Endre.
A válság oka, hogy a behajthatatlan adósságokat szintetikus hitelekbe csomagolták, majd ezeket a konstrukciókat olyan hitelminősítő cégek nevezték szenzációs lehetőségnek, mint akik hetente leminősítik Magyarországot is. És voltak új meglepetések is: például a 300 ezer lakosú Izlandról senki sem gondolta volna, hogy az ott élők lesznek a világ legnagyobb piramisjátékának irányítói – vélte Aczél Endre.
A csinált pénzek ideje lejárt, nagyobb államim kontroll kell az üzleti szféra felett – mondta az újságíró. Egy hónappal ezelőtt a korábbi Baloldali Estéken Petschnig Mária Zita közgazdász is ugyanígy vélekedett. Úgyhogy abban egyetértettek, hogy túl sok volt a pénzügyi játék.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2008-11-13 )

Tovább az archívumra