Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Október 12: Határidő a dupla járulékhoz

Október 12: Határidő a dupla járulékhoz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 12-ig jelenthetik be a foglalkoztatók és a vállalkozók, ha nem akarják befizetni alkalmazottaik bére után a dupla járulékot, amennyiben az nem éri el a minimálbér kétszeresét, vagyis a 125 ezer forintot. A járulékalap szélesítése a kormány várakozásai szerint idén 20 milliárd, jövőre pedig csaknem 80 milliárd forinttal növeli az államháztartási bevételeket.A munkaviszonyban állók és a főfoglalkozású vállalkozók körében szeptember 1-től vezették be a minimum járulékalapot. Ennek értelmében a munkaviszonyban állók foglalkoztatójának a társadalombiztosítási járulékot – szeptember 1-től havonta – , legalább 125 ezer forint után kell megfizetnie. Ez az összeghatár 2007-ben 131 ezer forintra emelkedik.

 

Ha a dolgozó tényleges jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot, lehetőség van arra, hogy a TB járulékot kisebb jövedelem után fizessék meg. Ennek feltétele azonban az, hogy a munkáltató október 12-ig bejelentse az adóhatóságnak, hogy az érintett személyeket 125 ezer forintnál alacsonyabb bérért foglalkoztatja. 

 

A munkaadónak nem tanácsos a bejelentést "elbliccelniük", mert ebben az esetben a biztosítottat terhelő járuléktöbbletet is nekik kell megfizetniük. A vállalkozók járulékalapja is duplájára nő. A vállalkozók ugyancsak felmentést kérhetnek a minimum járulékalap alól, de nekik a TB járulékot legalább a minimálbér után meg kell fizetniük. A vállalkozók közül azok járulékkötelesek, akik személyesen közreműködnek a cég tevékenységében. A szakértők úgy vélik: az adóhatóság nem tartja majd életszerűnek, ha egy cégnél az ügyvezető és a portás is a minimálbér után fizet járulékot, s így könnyen vizsgálatot kezdeményezhetnek.

 

A bejelentést holnapig kell eljuttatni az adóhatósághoz, akár nyomtatott akár elektronikus formában. A járulékalap szélesítése a kormány várakozásai szerint idén 20 milliárd, jövőre pedig csaknem 80 milliárd forinttal növeli az államháztartási bevételeket.

 

Molnár Kata


Tovább az archívumra