Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Januártól ismét drágult az élet

Januártól ismét drágult az élet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A lakosság által leginkább igénybevett szolgáltatások, így a villamosenergia, a postai költségek is többe kerülnek és a buszjegyek árai közel 10%-kal emelkedtek. A MÁV-Start Zrt. nem változtat a jelenleg érvényben lévő tarifákon.

Nem változik a gáz ára sem a közüzemi fogyasztóknak 2009-ben. Azonban közel 3%-kal emelkedik a lakossági áram ára.. A tervezett inflációnál kisebb mértékű drágulás egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. Országszerte 6-7 százalékos vízdíjemelést javasolt korábban a Magyar Víziközmű Szövetség. Változatlan marad azonban a pálya-matricák ára. Csúzdi Tibortól a Városgondozási Zrt. elnökétől megtudtuk: városunkban változik a parkolási és a temetői díj is. A parkolás ezentúl 10 forinttal lesz drágább, a temetői szolgáltatások esetében pedig 4.4 %-os emelkedés tapasztalható. A szennyvízelvezetés is drágulni fog.

A postai költségekért is többet kell fizetnünk. A levelezőlap, a 30 grammos, az 50 grammos szabványlevél feladási díja 5 Ft-tal emelkedik. A külföldre küldött 20 grammos levelekért és levelezőlapokért elsőbbségi kezelés nélkül 2009 januárjától 210 forintot kérnek, elsőbbségivel 230 forintért juttatja el a levelet külföldre a posta. Nem változik azonban a MÁV-Start Zrt. jelenleg érvényben lévő tarifái, ám a Mátra Volánnál a buszjegyekért többet kell fizetni,10% alatt lesz a változás.

Januártól 353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé.

Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2009-01-05 )

Tovább az archívumra