Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Meleg ruha, forró tea és legalább 5 perces pihenőidő, ezeket kötelező megkapniuk a szabadtéri munkavállalóknak munkáltatóiktól

Meleg ruha, forró tea és legalább 5 perces pihenőidő, ezeket kötelező megkapniuk a szabadtéri munkavállalóknak munkáltatóiktól

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A munkavédelmi felügyelőség folyamatosan tart ellenőrzéseket a régióban. Ha súlyos hiányosságot tapasztalnak, a büntetés akár milliós nagyságrendű is lehet.

Ebben a szokatlan hidegben fokozottan kell figyelniük a szabadban dolgozóknak, illetve munkáltatójuknak is. Az utóbbiak kötelesek egyéni védőeszközöket biztosítani a hideg ellen, korlátlan mennyiségben meleg teáról gondoskodni, valamint óránként legalább 5 perces pihenőidővel hozzájárulni dolgozóik melegedéséhez. A héten már ellenőriznek az észak-magyarországi régióban a munkavédelmi felügyelőség emberei. Elsősorban a szabadtéri munkavégzéseket, de nem kizárt a téli munkavégzések ellenőrzése sem.

Szabadtéri munkavégzés esetében ugyanezen kitételek mellett a +4oC az a határérték, amely alatt a munkahely hidegnek minősül. Az ellenőrzések célja elsősorban nem a büntetések kiszabása, hanem a munkáltatók figyelmének felhívása a jogszabály által előírt kötelezettségek betartására.

Abban az esetben, ha a dolgozók súlyos veszélyeztetését állapítják meg a felügyelők, vagyis sem a meleg ruha, sem a védőital, illetve a pihenőidő sincs biztosítva számukra, akkor munkavédelmi bírságot szabnak ki. Ez a szabálytalanság súlyát figyelembe véve 50 ezer forinttól 10 milliós nagyságrendig terjedhet.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2009-01-16 )

Tovább az archívumra