Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Január elsejétől kötelező az új építésű ingatlanok termogfária mérése

Január elsejétől kötelező az új építésű ingatlanok termogfária mérése

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ez nem más, mint a házak szigetelésének és nyílászáróinak vizsgálata. Egy ilyen eljárás jócskán megterhelheti a családi kasszát, mert akár 100.000 forintba is kerülhet, de 10 évre szól.

Így néz ki egy épület hőtérképe, a piros szín azt mutatja hol szökik a házból a meleg. Január elsején lépett életbe az a törvényhatározat, ami előírja az új építésű ingatlanok termográfiai mérését. Az úgynevezett ingatlan zöldkártya a már meglévő ingatlanokra is vonatkozik, a tulajdonosok azonban 2011. december végéig kapnak haladékot a tanúsítvány elkészítésére.

A vizsgálatot csak megfelelően képzett szakember végezheti, aki útmutatást adhat, hogy mennyibe kerülne az esetleges felújítás. A szakembereket egy speciális háromnapos tanfolyamon tanítják be a vizsgálat elkészítésére.

Az elmúlt másfél évben több tíz szakembert képeztek régiónkban. Az átvizsgálás egy átlagos családi ház esetén körülbelül 20ezer forintba, de egy nagyobb ingatlan esetében ez akár 100ezer forintba is kerülhet. Ehhez jön hozzá az 5500Ft-os órabér. A jogszabály azonban előírja, hogy a folyamat nem tarthat tovább két óránál. Az 50m2-nél kisebb ingatlanok, az ideiglenes épületek melyek két évnél rövidebb időre épülnek, valamint az olyan lakások, ahol a bérbeadási idő rövidebb, mint egy év kivételek a zöldkártya elkészítése alól. Tíz évig érvényes a tanúsítvány.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2009-01-16 )

Tovább az archívumra