Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A mezőgazdasági ágazatok képviselői értékelték a 2008-as évet a Heves Megyei Agrárkamara elnökségi ülésén

A mezőgazdasági ágazatok képviselői értékelték a 2008-as évet a Heves Megyei Agrárkamara elnökségi ülésén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt év a növénytermesztők éve volt megyénkben, az állattenyésztésben viszont komoly problémák vannak. – hangzott el a Heves Megyei Agrárkamara elnökségi ülésén. A mezőgazdasági ágazatok képviselői értékelték a 2008-as évet és együttcselekvésre keresték a lehetőséget.

A tejágazat jövedelmezősége miatt a gazdálkodók csökkentették a tehén állományt már tavaly, mert a tej felvásárlási ára felére csökkent az elmúlt év folyamán. Minden liter tejen 25-30 Forint a gatdák vesztesége. Tovább rontja a helyzetet a külföldről 16 Euro centért behozott nyerstej – hangzott el az ülésen. A sertéságazat hasonlóan rossz helyzetben van, a kocák állománya jelentősen csökkent, a felvásárlási árakhoz és a sertéshúsfogyasztáshoz hasonlóan. Azonban a növénytermesztésben jó eredményekről számoltak be a szakemberek, különösen a kalászosok tekintetében. A szőlő felvásárlásánál voltak jelentős problémák, leginkább az egri borvidéken, mivel a legnagyobb felvásárló Egerben nem vett át szőlőt. A borászok kilátását tovább nehezíti, hogy fél millió hektoliter bort hoztak be az országba, az export viszont visszaesett. Az ülésen részt vett Sós Tamás is, a Heves megyei Közgyűlés elnöke szerint globális gondolkodásra és lokális cselekvésre van szükség. Össze kell fogni, hogy az áruházláncok polcain sokkal több magyar termék legyen, ezzel a helyi termelők érdekeit szeretnék szolgálni, de véleménye szerint egy gazdálkodónak 3-4 dologgal is kell foglalkoznia, több lábon kell állnia a biztos megélhetés miatt.
A pénzintézeteknek nagyobb támogatást kell biztosítani a gazdák számára – tette hozzá az elnök. Az idei év kilátásait, és azt, hogy a válság milyen mértékben érinti a mezőgazdaságot még nem tudják a termelők.

Pásztor Csilla


Az Aktuális napi hírei (2009-02-18 )

Tovább az archívumra