Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadták Gyöngyös költségvetését

Elfogadták Gyöngyös költségvetését

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakértők szerint a tervezet tele van bizonytalanságokkal, s esélyes tavasszal egyfajta vészforgatókönyv bevezetése is. A Polgári Frakció tartózkodott a végszavazásnál.

A mintegy kilencmilliárdos mérlegfőösszegű büdzsében hiteltörlesztésre 1,1 milliárd forintot tettek félre, s 828 millió forintnyi új hitelt vehet fel idén a város. A forráshiány közel félmilliárd forint lesz. Helyi adókból közel kétmilliárd forint bevételt várnak. Lakáscélú kiadásokra 86 milliót áldoznak, intézmény-felújításra és fejlesztésre 354 milliót. A kommunális kiadások 416 millió forintba kerülnek. Az intézmények működtetése 2,1 milliárd forintot emészt fel. A roma önkormányzat 4 és fél milliós önkormányzati támogatást kap, a ruszinok 250 ezer forintot.
Kovács Róbert, az önkormányzat pénzügyi igazgatója szerint csak a felvett hitelek kamatemelkedései 10 millió forintos pluszterhet rónak az önkormányzatra. Fekete Iván könyvvizsgáló úgy vélte: a bevételi oldalon az iparűzési adóból származó bevételek mértéke a költségvetés nagy kérdése. Ugyanígy nem számítható ki az ingatlanértékesítésből várható összeg sem.
Dr. Tatár László frakcióvezető a polgári oldal álláspontját ismertette. Mint mondta, frakciójuk már az első fordulónál számos módosító javaslattal élt, melyet a többség leszavazott. A Sportfolio Kft. eladását, az ipari park támogatásának megszüntetését, és a városi televízió privatizálását ismét meggondolandónak tartotta.
Hiesz György polgármester szerint \”igazán drasztikusan nem nyúltak hozzá\” az intézmények költségvetéséhez, bár azt hangsúlyozta: \” a legrosszabb esetben hozzá kell majd nyúlni\”.
A módosító javaslatok sorában 15 milliós rendkívüli támogatást kapott a József Attila Szakképző Iskola tetőfelújításának megoldása, illetve az elromlott testületi szavazó-berendezés kicserélése. Erre idén 2 és fél milliót különítettek el, a fennmaradó ugyanekkora részt öt év alatt törlesztik.
A végszavazásnál a Polgári Frakció tartózkodott, de a költségvetést így is megszavazta a többség.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-03-05 )

Tovább az archívumra