Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jövőre országos vastagbél-szűrési program indul

Jövőre országos vastagbél-szűrési program indul

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jövőre országossá válik a vastagbélszűrés Magyarországon. A programban az 50-70 éves korosztályt szólítják meg, a háziorvosok több mint fele pedig már jelezte részvételi szándékát.

Országos vastagbélszűrő-program indul jövőre hazánkban. A tervek szerint több mint hétmilliárd forint áll rendelkezésre a szűrések elindításához.

Magyarországon évente tízezer beteg kerül felfedezésre, amely körülbelül háromszorosa annak, ami ötven évvel ezelőtt volt. Vastagbélrákban ötezren halnak meg évente. A betegség azonban jól szűrhető, így a korai stádiumban felfedezettek szinte száz százalékban meggyógyulhatnak.

– Valamiféle előszűrést kell végezni. Ez különféle laborvizsgálatokból, székletnek enzimes szűrése, okkult, tehát rejtett vérzésnek a megállapítása, és aki ezeken a szűrőkön fennakad, illetve ténylegesen konkrét panaszai vannak, például székelési habitusváltozás, azok kerüljenek minél előbb teljes vastagbélvizsgálatra – részletezte Dr. Makai Gábor főorvos.

Veszélyeztetett korosztálynak az 50 év felettiek minősülnek. Esetükben még tünetmentességkor is indokolt a vizsgálat elvégzése.

Az ellenőrzéstől sokan ódzkodnak a szűrés intimitása miatt, a főorvos azonban nyugalomra inti az aggodalmaskodókat.
A kórházban bizonyos esetekben van lehetőség az altatóorvosi asszisztencia igénybe vételére, a narkózisban történő vizsgálatra.

A program azonban nem lehet sikeres a lakosság közreműködése nélkül, így mindenkit arra buzdítanak, hogy az esetleges problémák korai észlelése érdekében keresse fel a kórházat, háziorvosát.


Tovább az archívumra