Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Magyar kapcsolatok

Magyar kapcsolatok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

1998 óta tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát medencei Történelem tanárok találkozóját. Gyöngyös immár ötödik alkalommal házigazdája a magyarországi és határon túli tanárok több napos továbbképzésének. Csáky Csongor a szövetség főtitkára elmondta, a találkozó kiváló alkalmat ad a magyar-magyar kapcsolatok erősítésére is.

Az 1956-os forradalom köré épül a Kárpát medencei történelem tanárok találkozójának tematikája, ahova a szervező Rákóczi Szövetség magyarországi és határon túli tanárokat várt ez alkalommal is. Csáky Csongor főtitkár szerint a történelem tanároknak nem csak az ismeretek átadásában, hanem az identitás megőrzésében is kulcsszerepük van.

– Évről évre nagyjából százas nagyságrendben érkeznek a tanárok, úgyhogy ennek örülünk, hogy töretlen a népszerűsége a rendezvénynek és nyilván az identitás és a magyar kultúra átadásában a történelem tanároknak kulcsszerepe van, ezért is tarjuk fontosnak azt, hogy ezek a tanárok találkozni tudjanak – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.

Csáky Csongor azt mondja, a találkozón azok a szakemberek tartanak előadásokat, akik a történész szakma krémjét képviselik. Többek között az a Salamon Konrád, aki Németh László ’56-ban megjelent emelkedő nemzet című írását helyezte előadásának központjába.

– Semmiféle restaurációt a forradalom nem akar, tehát nem akar visszatérni nem csak a kommunista rendszerhez, de a két világháború közötti rendszerhez sem akar visszatérni, hanem egy új, korszerű, demokratikus nemzeti és szociálisan igazságos társadalmat szeretne Magyarországon – részletezte.

A találkozón több mint százan vesznek részt, köztük határon túli történelem tanárok is. A Marosvásárhelyi Benedek Zsolt szerint Erdélyben szinte alig tudnak foglalkozni az ’56-os forradalommal.

– Ötvenhatos forradalommal Romániában, Erdélyben nagyon nehéz foglalkozni, mint történelem tanár, ez teljesen a történelem tanárra van bízva, hiszen maga a tanterv az nem beszél ilyesmiről, tehát a gyerekek a tanterv szerint nem tanulnak erről, minden, amit tudnak, az úgymond tőlünk függ, hogy mit tud meg a gyerek, mit is jelentett ’56 a magyarok történetében – fogalmazott.

A közel egy hetes továbbképzés során nem csak előadásokat hallhatnak a résztvevők, hanem kirándulásokon is részt vehetnek, idén Egerbe és a recski emlékhelyre látogatnak el a történelem tanárok.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:05
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:15
Zeneiskolások előadása - Szita Jázmin - Telemann: Menüett
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:05
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság