Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyűrűsfarkú makik az állatkertben

Gyűrűsfarkú makik az állatkertben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Öt gyűrűsfarkú maki érkezett a Gyöngyösi Állatkertbe, a látogatók nagy örömére a Nyíregyházi Állatpark jóvoltából. A makik Madagaszkáron őshonos állatok, fokozottan veszélyeztetett fajnak minősülnek. 5 napja laknak a helyi állatkertben és nagyon barátságosak. Akik ellátogatnak Gyöngyösre, nem csak velük, hanem a nemrégiben született dám szarvassal és kis lámával is találkozhatnak.

„Én vagyok Julien, a legnagyobb király” – emlékeznek a makikirály híres mondatára a Madagaszkár című meséből? Aki kedveli a gyűrűsfarkú makikat, mostantól a Gyöngyösi Állatkertben is találkozhat velük, ugyanis 5 napja ez az új lakóhelyük és nagyon jól érzik magukat.

– Csütörtökön érkezett hozzánk a Nyíregyházi Állatpark jóvoltából 5 darab gyűrűsfarkú maki. Ezek az állatok Madagaszkáron őshonosak, annak is a déli, dél-keleti, dél-nyugati vidékein. Nagyon csökken az élőhelyük, ezért fokozottan veszélyeztetett fajnak minősül. Nagyon örülünk neki, hogy ide érkezhettek hozzánk, ugyanis tavaly november óta vártuk ezt a pillanatot, amikor a kifutót elkezdtük építeni, hogy itt Gyöngyösön is lehessen majd a gyerekek nagy kedvencét, Julien királyt látni – mondta az állatkert vezetője, Barcai Henrietta.

Az 5 fiú maki rendkívül barátságos, főleg, ha banánnal, netán mazsolával kínáljuk őket.

– Gyümölcsöt és növényeket fogyasztanak. Megkértük a Nyíregyházi Állatparkot, hogy egy részletes tápláléklistát adjon nekünk arról, hogy ott ők mivel táplálták őket, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg. Külön van gyümölcstáluk, külön van zöldséges táluk, az idénygyümölcsök szerepet játszanak, most nagyon sok a görögdinnye, sárgadinnye, de ezt kiegészítjük almával, banánnal – az a nagy kedvenc – illetve a mazsola, amivel minden makit le lehet venni a lábáról – mesélte az állatkert vezetője.

Emellett főtt rizst és krumplit is kapnak még. Szívesen a nyakunkba ugranak és a simogatást is szeretik. Ezt persze a látogatók csak a kifutón kívül láthatják.

Ám nem csak ők az új lakók a Gyöngyösi Állatkertben, mert nemrégiben kis láma és dám szarvas is született.


Tovább az archívumra