Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tűzifa: honnan, hová?

Tűzifa: honnan, hová?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Faanyagterméklánc-felügyelet kezdte meg működését, azzal a céllal, hogy fehérítse az ágazatot. Hazánkban nagyon sok illegális forrásból származó faanyag kerül a piacra, ezért az Európai Uniós rendszer egy felügyelt nyomonkövetést tesz lehetővé, államilag szabályozva és követve a faanyag mozgását.

Darabolják a tűzrevalót a rakodón. Az erdészet telephelyén naponta több mázsát hasogatnak fel, mert aki száraz tűzifát szeretne, annak bizony nyáron kell megvenni a téli tüzelőt. Ilyenkor megjelennek az utcai faárusok is, akik gyakorta megkárosítják, becsapják a kuncsaftokat – mondja Dudás Béla erdészetvezető. Ezek kiszűrésére is hivatott az augusztus elsejétől működő faanyagterméklánc-felügyelet.

Az új irányelv a magánerdő-gazdálkodókra és a faanyag-forgalmazókra is érvényes, mert nagyon sok tűzifa kerül a fogyasztókhoz illegális forrásból. A cél, fehéríteni az ágazatot.

A felhasználókat, a tűzifavásárlókat egy tájékoztatóval is segíthetik. A faanyag forgalmazásban résztvevőknek augusztus 1-től kötelezően be kell tartani a szabályokat. A szállítójegyek államilag szabályozott sorszámrendszerrel működnek, és több évre visszakereshetők az új rendszerben.


Tovább az archívumra