Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csörsz vezér – szobrot avattak Jászárokszálláson

Csörsz vezér – szobrot avattak Jászárokszálláson

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Újabb Tősér János által készített emlékművet adtak át augusztus 20-án Jászárokszálláson. A 103 éves szobrászművész ezúttal Csörsz vezér alakját formázta meg. A szobor a Művelődési ház előtt kapott helyet.

A Jászföld már sok nevet, és művészt adott hazájának és nincs kizárva, hogy sokat fogunk még hallani róla is, aki megbújt eddig az ismeretlenség homályában. Tősér János szobrász, szőke, kék szemű, művész frizurájú fiatalember, akinek a kezei között a halott anyag életre kel és bámulatos az az őserő és tehetség, mely egyszerűségében és affektáltság nélkül bontakozik ki. Bámulatosan formálja, gyúrja az anyagot. És fantáziája olyan nagy, mint az ambíciója. Sok kellemes meglepetést nyújthat még nekünk – ezekkel a szavakkal jellemezte a jászárokszállási Tősér Jánost 1932. szeptemberében a Jászvidék újság. A cikk írójának igaza lett. Sok szép emlékművet készített már a városnak a szobrászművész. Az idén 103 éves Tősér János legújabb, Csörsz vezért ábrázoló szobrát az augusztus 20-ai ünnepségen adták át.

– Köszönöm a képviselő testületnek, hogy támogatta azt az ötletet, hogy vásároljuk meg és állítsuk fel ezt a szobrot. Miután a Jász Világtalálkozón nagyon sok pozitív visszajelzés volt, ez segítette a döntésben a testületet is – mondta Gergely Zoltán polgármester.

A szobor a Művelődési ház előtt kapott helyet. Tősér János pedig már most a következő alkotásán dolgozik, ami Szent Lászlót örökíti majd meg.

A 103 éves művész nem tétlenkedett az elmúlt hónapokban sem, így tervei szerint még idén őszre befejezi a Szent Lászlót ábrázoló alkotást.


Tovább az archívumra