Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kínoz a parlagfű

Kínoz a parlagfű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Drasztikusan megemelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja. A korábbi évek megfigyelései szerint augusztus utolsó és szeptember első hete a legmegterhelőbb az allergiások számára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már felmérte az ország fertőzött területeit, de tapasztalatuk szerint az emberek jobban odafigyelnek a parlagfű-mentesítésre. Aki saját portáján ezt nem teszi meg, 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot kaphat.

Csak a záporok segíthetnének ma a parlagfűre allergiásoknak, ugyanis a növény pollenkoncentrációja elérte a nagyon magas szintet. Jellemzően augusztus végén és szeptember elején a legrosszabb a helyzet. A szakemberek elkezdték felmérni a parlagfűvel fertőzött területeket, ám ezek pontos adatait még nem tudni. A szakértők szerint azonban szinte mindenhol megjelenhet az allergén növény.

– Tulajdonképpen az ország bármelyik területén felbukkanhat a parlagfű, mert nagyon könnyen alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz és nagyon jó túlélő. Az, hogy a lehetőségekhez képest hol jelenik meg a parlagfű, az attól függ, hogy az adott területet hogyan hasznosítják – mondta Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Például a kalászosokban, de a napraforgó táblában is gyakran fellelhető ez a növény. Megelőzni gyakori gyomirtással lehet, de még ez sem zárja ki teljesen azt, hogy ne jelenjen meg a parlagfű. A szakemberek azonban azt tapasztalják, hogy az emberek jogkövető magatartást tanúsítanak, egyre inkább odafigyelnek a mentesítésre.

– Elsősorban a gabonatarlók művelésében azt látjuk, hogy nagyon nagy javulás állt be, igyekeznek a termelők a betakarítás és a szalmalehordás után azonnal elvégezni a tarlóhántást, majd a hántott tarló átadását, és így nem jut lehetőséghez a parlagfű – sorolta a szakember.

Azonban ez sem elég ahhoz, hogy a parlagfű ne okozzon kellemetlenséget az erre érzékenyek számára, a statisztikák szerint több mint 2 millió magyar szenved allergiában.
A megkérdezettek többsége úton-útfélen találkozik parlafűvel, akár a házak előtt is.
Aki nem irtja ki a parlagfüvet a saját ingatlana előtt, növényvédelmi bírságot is kaphat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság