Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Külföldi diákok a városházán

Külföldi diákok a városházán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három külföldi cserediák érkezett Gyöngyösre az AFS nemzetközi csereprogram keretében, akiket fogadott Hiesz György polgármester is. Az olasz Sofia a Berze Nagy János Gimnáziumban, a szintén olasz Carmine, valamint az amerikai Celeste pedig a Vak Bottyán János Katolikus Középiskolában tanul szeptember elsejétől. A városvezető szerint fontos, hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával és nyelvvel, és hogy ők is bemutassák a hagyományaikat.

Olaszország és Amerikai Egyesült Államok – idén innen érkeztek hozzánk cserediákok, hogy megismerjék a kultúránkat, a nyelvet, az embereket, és a szokásainkat. Az AFS nemzetközi csereprogram 26 éve működik hazánkban, és Gyöngyösre is 26 éve érkeznek minden tanévben külföldi diákok.

Ezúttal az olasz Sofia és Carmine, valamint az amerikai Celeste látogatott el hozzánk, és kezdte meg tanulmányait.

– Nagyon remélem, hogy tényleg sokkal többet megtudnak Magyarországról, megtanulják a nyelvet, és elviszik, remélem a jó hírünket. Biztos vagyok benne, hogy ez az adott közösségnek, iskola, osztálynak is egy jó dolog, hogy van a csoportban egy olyan fiatal, akit lehet felkészíteni, beszélgetni vele – mondta a diákokkal találkozva Hiesz György polgármester.

A fiatalok főképp a különleges nyelv, a kultúra, a szokásaink és ételeink miatt választották Magyarországot.

Celeste 3 hete él Gyöngyösön, és már most megkedvelte a hazai ízeket, mint mondta, szerinte a magyar ételek különlegesek, a kedvence egyelőre a lángos.

A program célkitűzése az, hogy kulturális ismereteket, nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, és könnyebben megértessék magukat a különböző kultúrák, országok között. Ebben pedig nagy segítséget nyújtanak a befogadó családok is.

– A magyar családok nagy szeretettel szokták fogadni a diákokat, és természetesen próbálnak nekik segíteni a beilleszkedésben, különösen a legnagyobb kihívást jelentő első hónapokban – mondta Horváth Kristóf, az ASF Magyarország körzetelnök-helyettese.

Legközelebb a szüreti napokon lehet majd találkozni a fiatalokkal, akik szívesen beszélgetnek mindenkivel, és megosztják tapasztalataikat.


Tovább az archívumra