Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Európa jövője

Európa jövője

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Válaszúton van az Európai Unió. Jövője attól függ, sikeres válaszokat tud-e adni az előtte álló politikai, gazdasági és demográfiai kihívásokra – jelentette ki Simai Mihály akadémikus, a budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora azon az előadásán, amelyet az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusán tartott az Akadémiai Esték sorozat keretében. Az előadásából az is kiderült, hogy az unió egyben maradása mellett még mindig több az érv mint ellene.

Változó világban élünk, ez alól az Európai Unió sem kivétel. Már rég nem az, amit annak idején az alapítók létrehoztak. A kérdés az, hogy az unió jelenlegi feltételrendszerével képes-e megfelelni a kihívásoknak – mondta el Simai Mihály professzor előadásában. A korábbi kétpólusú világ helyébe most egy többpólusú világ alakul, amelynek gazdasági – de nem politikai – ereje révén egyik pólusa az éppen helyét kereső Európai Unió. A másik kihívás a világ népességének az alakulásával függ össze – jelentette ki az akadémikus.

A fejlett világnak, leginkább épp az uniónak azzal kell szembe néznie, hogy a harmadik világ fiatal népessége munkaképes korba ért, s mobilabbak, mint valaha. Erre a jelenkori népvándorlásra az uniónak sürgősen választ kell találnia, ami válasz Simai Mihály szerint nem az uniós határok védelme kell, hogy legyen. Legalábbis nem csak!

Simai Mihály arra is kitért, hogy az Európai Unió egyszerre értékközösség és érdekközösség. A demokrácián, szolidaritáson, nemzeti szuverenitáson alapuló értékközösség azonban nem tudja fenntartani az uniót az államok és nagyvállalatok által diktált érdekközösségek megléte nélkül. Az akadémikus az októberi népszavazással kapcsolatban is megfogalmazta véleményét: szerinte semmilyen hatással nem lesz Brüsszelre annak végeredménye.


Tovább az archívumra