Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fájdalmas Szűzanya

Fájdalmas Szűzanya

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén tartották a Sarlós Boldogasszony nevet viselő Ferences templomban a Fájdalmas Szűzanya búcsút. Az ünnepi szentmisét Dobszay Benedek ferences tartományfőnök celebrálta, aki szent beszédében azt kérte a hívektől, megnyugvással fogadjuk a szenvedést, mert az nem értelmetlen és nem értéktelen.

Mintegy hatezren gyűltek össze a ferences plébánia udvarán felállított szabadtéri oltárnál, hogy részt vegyenek a Fájdalmas Szűzanya búcsúján vasárnap. Az szentmisét bemutató Dobszay Benedek azt hangsúlyozta, hogy a Szűz Anyához hasonlóan, aki jelen volt a megváltó haláltusájában, mi is legyünk jelen embertársaink szenvedésében.

– Ott lenni a másik számára. Ott lenni az ő szenvedésében, az ő fájdalmában, sőt akár szégyenében. Ott lenni az együttérzéssel, egyszerűen ott lenni. Mert ennek értelme és értéke van. Ez az ami a másikat leginkább megtámogatja, hogy kibírja a szenvedést, a fájdalmat és a megaláztatást. Lehet, megoldani nem tudjuk, de igenis sokat jelent – mondta Dobszay Benedek.

A Mária tiszteletnek több évszázados hagyománya van Gyöngyösön, amely szorosan összefügg a ferences plébánia Mária szobrával.

– Annak idején a aranyszobor, ami itt a ferences templom egyik mellékoltárát jelenti, ott is sok imameghallgatás, sok csoda történt és mivel ez a szobor ez piéta szobor, tehát a fájdalmas szűz, akinek az ölébe helyezik keresztről levett üdvözítőt, ez lett ennek a kápolnának és ennek a búcsúnak a védőszentje – sorolta Szabó József atya.

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a búcsún a Máriás csoportok, akik magukkal hozták közösségük hordozható Mária szobrát. Idén mintegy hatvanan érkeztek, köztük határon túlról, Aradról is.

– Ötödik alkalommal érkeztünk ide a fájdalmas Szűzanya búcsúra, ez lelkiekben nagy megerősödés számunkra. Elsősorban a Szűzanya iránti tiszteletből és másodsorban pedig lelkierőt gyűjtünk, mint határon túliak itt a többi magyar testvérrel együtt lenni és együtt ünnepelni – fogalmazott Szerendán Gréti.

A fájdalmas Szűztanya búcsú ez alkalommal is körmenettel ért véget.


Tovább az archívumra