Az elmúlt hétvégén rendezték meg a szüreti napokat Nagyrédén, ahol a szőlőé és a boroké volt a főszerep. Az egész települést megmozgató rendezvényen, utcabál, drift és főzőverseny is színesítette a programokat.
A borászok munkájának nagy része még csak most kezdődik, de a hamarosan véget érő szüret lezárását mindenképpen mulatsággal kívánták megünnepelni. Több százan látogattak ki az idei nagyrédei szüreti napokra.
– Nagyon bízom benne, hogy ez hagyományteremtő rendezvény lesz. A mai nap pedig tényleg arról szól, hogy most már mulatunk és ünnepeljük azt, hogy vége van az évnek és most már azt várjuk, hogy a szőlőből must legyen, a mustból bor legyen és minél jobb borok kerüljenek az asztalra és szeressék a nagyrédei borokat, akik kóstolják – mondta Siposné Fodor Judit polgármester.
A jó hangulatról nem csak az egész napon át tartó élőzene, hanem a helyiek büszkesége, a kiváló nagyrédei borok is gondoskodtak.
– Nagyon elégedett vagyok mindennel, nagyon jól érezzük magunkat, egyébként én nagyrédei vagyok, úgyhogy nekem rossz nagyrédei bor nincsen – fogalmazott Dravnyik Zsuzsanna.
A szüreti napok egyik leglátványosabb és egyben leghangosabb kísérőprogramja a gumikoptató driftelés volt.
Húsz csapat részvételével rendezték meg azt a főzőversenyt, amelyen az indulóknak káposztás ételeket kellett készíteniük. Az alkalmi szakácsok mindent beleadtak, hogy megfeleljenek a zsűri elvárásainak, vagyis annak, hogy minél változatosabban jelenítsék meg a káposztát az ételekben.
– Kapros ízesítésű káposztáktól teljesen elkezdve a hagyományos szüreti, olyan, amit mondjuk otthon is el tudunk készíteni, ízekig szerepeltek. Az egyéb kategóriában pedig már megjelentek a babos káposzta, a székely káposzta, a gerslis káposzta, tehát tényleg valójában ezt szerettük volna, egy kicsit színesíteni a palettát – részletezte Nagy Zoltán mesterszakács, a zsűri elnöke.
A másfél napon át tartó szüreti mulatság utcabállal ért véget.