Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gasztro-literatúra

Gasztro-literatúra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösre látogatott a háromszoros Oscar-díjas Lukács István, séf, gasztronómiai tanácsadó, valamint Kiss János, az Egyesült Állomok Hyatt-éttermek séfjeinek volt főnöke. A két szaktekintély a látogatás során a gyöngyösi vendéglátó-ipari szakközépiskolában is tiszteletét tette, ahol a fiatalokat arra buzdították, hogy becsüljék meg szakmájukat, és szenvedéllyel dolgozzanak a későbbiekben. A Gasztro-litaratúra sorozat első állomása volt ez a beszélgetés az intézményben.

Szenvedély, alázatosság, nemes egyszerűség – a vendéglátó-ipari szakmák alappillérei Lukács István, és Kiss János séfek szerint. A Gasztro-literatúra sorozat első állomásaként a két szaktekintélyt látták vendégül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskolában.

A háromszoros Oscar-díjas Lukács István séf úgy fogalmazott: a magyar gasztronómia olyan, mint az újbor, vagyis forr, és időt kell hagyni, hogy kiforrjon. Ugyanakkor azt is hozzátette: nem feltétlenül jó dolog az újragondolás, legyünk büszkék az őshonos ételeinkre.

– Követjük a nemzetközi trendet, ami egy jó dolog, de ne felejtsük el azokat a gyökereket, ahonnan mi jöttünk, a mi ételkultúránkat. Bizonyos részei ma is megfelelnek az egész világon, azok nem rossz ételek, jó ételek, bele lehet nyúlni, mert világos dolog, hogy vannak új fűszerek, új zöldségfélék, stb., de nagyon nem volna szabad átalakítani – fogalmazott.

Kiss János élménybeszámolói mellett, felhívta a jelenlévő fiatalok figyelmét arra, hogy ha szenvedéllyel teszik a dolgukat, nagyon sok mindenre képesek lesznek az életben. Magyarországi látogatása során azt tapasztalta, hogy a szakácsok, séfek tele vannak ambíciókkal, akarattal, ezt azonban külföldön nem így látja.

– Visszamegyek Chicagóba most és több helyre, Los Angeles, Las Vegas, Washington, ilyen helyekre, ahol dolgozom, és ezt nem látom olyan élesen, mint itthon, ezt az akarást, amit a fiatalok akarnak. Csak sajnos sok étterem-tulajdonos, aki az anyagi körülményeket is nézi, ezt nem figyelik – vélekedett.

Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda intézményvezető szerint nagy öröm, hogy a két szaktanácsadó ellátogatott az iskolába.

– Ennek a Gasztro-literatúra sorozatnak, mint kapuja, első lépcsőfokaként szolgált ez a mostani kis látogatás. Én azt gondolom, hogy egy a miénkhez hasonló profilú intézmény számára óriási megtiszteltetés, amikor ilyen szakemberek jönnek, mint például a Lukács úr is, aki emberileg, szakmailag maximálisan példát mutathat a tanulóink számára – mondta.

Az élménybeszámolókat követően, a belvárosban tartott könyvbemutatót Lukács István, vagy, ahogy sokan emlegetik, séf úr.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság