Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutatók éjszakája

Kutatók éjszakája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ötödik alkalommal rendezték meg a Kutatók Éjszakáját az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán, ahol az integráció jegyében egy Gyöngyös-Eger Váltó Maratont is szerveztek, de most először képviseltette magát például a Mátra Múzeum is az eseményen. Lehetett ismerkedni lego robotokkal és a gömböccel is, gyógynövény-bemutatóval várták az érdeklődőket, és hagyományokhoz híven idén is Szabó György, a bükki füvesember nyitotta meg a nagyszabású eseményt.

A kutatók életének és eredményeinek bemutatása, valamint a kutatói életpálya vonzóbbá tétele a fiatalok számára –ezek a Kutatók Éjszakája programsorozat elsődleges céljai. Hazánk 2006-ban csatlakozott az európai uniós kezdeményezéshez, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus pedig 2011 óta rendezi meg ezt a nagyszabású eseményt.

Követve a hagyományokat, idén is Gyuri bácsi, a bükki füvesember előadása nyitotta meg a rendezvényt. Hasznos tanácsokat adott arról, hogy hogyan méregtelenítsünk gyógynövényekkel.

– Rengeteget mérgezzük magunkat, nagyon sok kemikáliát használ ma az emberiség, régen is használt, de nem ennyit, most fantasztikus mennyit használ, és ezzel borzasztó nehezen birkózik meg a májunk, meg a vesénk, meg nem használjuk a verejtékmirigyeinket, ugye ott is ki kellene, hogy jöjjön, ők kellene, hogy kitisztítsanak bennünket. Mindenképpen, minden embernek egy évben kétszer kellene csinálni egy tisztítókúrát – részletezte.

Az aulában az érdeklődők sumo bajnokságon vehettek részt, megtekinthették a gömböcöt, de a hallgatói életről is tájékozódhattak, ugyanakkor új elemekkel is bővült a repertoár – mondja Bujdosó Zoltán, főigazgató.

– Most több olyan új dolog is előkerült, ami a korábbi években még nem volt, itt mögöttem a jól ismert sumo-robot mellett, most robot focira is sor kerül, úgyhogy ez egy új elem, kézművesek utcájával ismerkedhetnek a gyerekek fent az emeleten, illetve hát, ami még nagyon új elem volt benne, az, hogy az integráció jegyében egy futást rendeztünk – sorolta.

Szintén újnak számított a Mátra Múzeum standja is.

A jelenlévők megtekinthettek több kiállítást is, és különböző előadásokra ülhettek be az este folyamán.


Tovább az archívumra