Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Keresztszentelés

Keresztszentelés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Újabb feszületet újított fel az alsóvárosi plébánia Gyöngyös határában. A Vasút utca végén álló keresztet valószínűleg vandálok rongálták meg korábban, és a korrózió miatt életveszélyessé vált. Az 1876-ban felállított kereszt most új talapzatot kapott és helyreállították a megfakult korpuszt is.

Posztós Erik alsóvárosi plébános szentelte fel a Sárhegy aljai szőlők mentén azt a felújított feszületet, ami feltehetőleg vandál pusztítás miatt vált életveszélyessé. A nemrégiben Gyöngyösre került ferences atya szerint a kereszt felújítása nagyon fontos a helyi katolikus közösség számára.

A plébánia képviselő-testülete egyházi és önkormányzati hozzájárulással újította fel a kőkeresztet és az arra felfüggesztett korpuszt.

– Az aljzatot, azt teljesen újra kellett alakítani, mert el volt korrodálva, az idő megtette a magáét. Az alsó tömbrész az maradt a régi, de onnan felfele teljesen új kőzet van, illetve a festés is ennek megfelelően, illetve a korpusz, a rajta lévő korpusz is kapott egy olyan jó rétegű védelmet és arra ment a festék, ami én úgy gondolom, hogy ez egy száz évet megint, ha nem többet, ki fog bírni – részletezte Farkas Imre.

A feszületet 1876-ban állították fel a város határában, jelenlegi helyére, a Vasút utca végébe az 1940-es években helyezték el.


Tovább az archívumra