Romanap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kulturális napot rendezett hétvégén a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A Kolping házban megtartott rendezvényen fellépett a miskolci Romano Teatro, vagyis a cigány színház, amely többek között a roma holokausztról szóló színdarabból adott elő részleteket, emellett pedig az oláh és magyar cigányok különböző táncai is megjelentek a színpadon.

Cigány nyelven köszöntötte Vidák Gábor a roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese a kulturális napon részt vevő vendégeket, akik színpadi produkciókon keresztül megismerkedhettek többek között az oláh és a magyar cigány kultúra közötti különbségekkel is.

– Nálunk, romáknál is több fajta roma van. Oláh cigányok, zenész cigányok, amikről sokan nem tudnak. Ennek a roma napnak az egyik célja az is, hogy ezt a két társaságot tulajdonképpen közelebb hozza, ami a programjainkon is meg fog majd látszódni, hiszen lesz oláh cigány tánc is, de lesz magyar cigány tánc, illetve zene is – sorolta Lakatos Rozália nemzetiségi referens.

A programban műsort adott a miskolci Romano Teatro Színtársulat is, akik nem csak kizárólag romákat érintő témákat dolgoznak fel.

– Célunk az, hogy a művészet eszköztárával közelebb hozzuk egymáshoz a fiatalokat. Szlogenünk is az, hogy az ember színháza az emberért. Tehát, mi egyszerű emberek játszunk a színpadon, érzéseket, érzelmeket közvetítünk, amit érzünk a mában a múlttal kapcsolatban és bizony megfogalmazzuk azt, hogy hogyan kellene viselkednünk ahhoz, hogy egy szebb jövő elé nézzenek a fiatalok- fogalmazott Horváth Zsolt, a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnöke.

Eredeti cigány táncokat adott elő a vécsi Piros Rózsák Hagyományőrző Néptánc Csoport, amely küldetésének tartja a roma fiatalok identitás-megőrzését, ezzel együtt ápolni kívánja a cigány kultúrát is.

– Nagyon fontosnak tarjuk, hogy ez a hagyomány megmaradjon, feléledjen és hogy ténylegesen a faluban lévő fiataloknak legyen valami kohézió, ami ott tartja őket majd – mondta Bárdosné Kocsis Éva, a Piros Rózsák Hagyományőrző Néptánccsoport vezetője.

A roma kulturális napot ezúttal rendhagyóan nem április nyolcadikán, a romák világnapján rendezték meg, a szervezők tervei szerint viszont a következőt már biztosan akkorra időzítik.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság