Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagy a kereslet a termőföld iránt

Nagy a kereslet a termőföld iránt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy a kereslet a termőföldek iránt a megyében. Két év alatt közel 5000 olyan adásvételt vizsgált a megyei agrárkamara, ahol nem az állam, hanem magánszemélyek értékesítettek szintén magánszemélyeknek földterületet- tudtuk meg Székely Zoltántól a nemzeti agrárkamara Heves megyei elnökétől. A szervezet azért vizsgálja az értékesítéseket, hogy kiszűrjék a spekulánsokat.

Közel nyolcszáz tétel került kalapács alá a nemrégiben lezárult „földet a gazdáknak” program keretében, ahol az állami földekre licitálhattak a gazdálkodók. Ennél azonban jóval több, közel tízszer ennyi értékesítés történt magánszemélyek között az utóbbi két évben- mondta el Székely Zoltán a nemzeti agrárkamara Heves megyei elnöke.
– Ötezer körüli adásvételi szerződést ratifikált a kamara megyei elnöksége. Persze a megye sajátosságainál fogva ezek zömmel viszonylag kis területek, 1-2-3 hektárosak, vagy esetleg még az alattiak is. Sok esetben azok a földek, amelyek már elhanyagolt szőlőterületek, azok kerülnek így eladásra, de óriási a forgalom, óriási az igény rá – mondta el Székely Zoltán a Nemzeti Agrárkamara Heves Megyei Igazgatósága elnöke.

A magánpiaci értékesítéseket folyamatosan vizsgálja az agrárkamara, hiszen a földtörvény olyan korlátokat szabott, amelyekkel kiszűrik azt, hogy spekulánsokhoz kerülhessen a termőföld. Az ellenőrzés miatt azonban rendkívül hosszúra nyúlik az adásvétel folyamata.

– Borzasztó hosszú ez a folyamat, amíg az adásvétel lezajlik, hiszen meghaladja a fél évet egész biztosan egy ilyen tranzakció. Rengeteg olyan szűrön megy keresztül a folyamat, ahol igyekeznek kiszűrni az üzérkedőket, vagy azokat, akik nem termelési céllal vennék meg a földet – tette hozzá Székely Zoltán.

Az állami földek értékesítése során viszonylag magas áron lehetett hozzájutni a termőföldekhez, a magánszemélyek közötti vásárlásoknál azonban a piac irányítja a folyamatokat. Van olyan terület, ami jóval az értéke alatt és van olyan is, ami magasan a piaci ár felett cserélt gazdát – jegyezte meg végül Székely Zoltán.


Tovább az archívumra