Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a narancslé

Drágul a narancslé

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csökkent a kereslet, zuhant a kínálat. Rekordot döntött a határidős piacokon a hatvanas évek óta jegyzett narancslé árfolyama. A kereslet csökkenése a szakemberek szerint azzal magyarázható, hogy az emberek egyre inkább az egészséges ivóleveket részesítik előnyben, sokan maguknak facsarnak friss narancslevet. Dr. Nagy Éva háziorvos szerint a narancsban is megtalálható nagy mennyiségű C-vitamint más gyümölcsből és zöldségből is kinyerhetjük, de aki gyümölcslevet szeret fogyasztani, figyelje a dobozon az ital összetételét.

C-vitaminnal dúsított gyümölcslé, 100% gyümölcstartalom és magas árak. Már most sem lehet 400 forint alatt magas gyümölcstartalmú ivóleveket találni a boltok polcain, de a szakértők szerint hamarosan ennél jóval drágábbak lesznek a gyümölcslevek. A narancslé árfolyama ugyanis rekordot döntött a határidős piacokon, megzuhant a kínálat, és csökkent a kereslet. A szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy egyre inkább az egészséges ivóleveket keresik az emberek, és sokan maguknak facsarják a friss gyümölcslevet. Dr. Nagy Éva háziorvos szerint, aki nem akar, vagy nem tud 100%-os ivóleveket vásárolni, más ételből is kinyerheti a szervezet számára fontos C-vitamint.

– Ugyanazt a C-vitamin szintet meg tudjuk enni Magyarországon levő zöldséggel. Céklával, savanyú káposztával, uborkával, úgyhogy akinek nincs lehetőség arra, hogy naponta kicsavarjon egy narancslevet, az fogyassza ezeket, retket, fekete retket – sorolta a háziorvos.

A piacon a narancs kilója 500 forint körül mozog, és ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű narancslevet kinyerjük, bőven vásárolhatunk hozzá gyümölcsöt. A bolti üdítők többsége azonban 12%-os gyümölcstartalommal bír, és sok bennük a tartósítószer, ezért nagy mennyiségben nem tesznek jót a szervezetnek.

– Természetesen nem gondolom azt, hogy ha az ember néha megiszik egy pohár rostos gyümölcslevet, attól bármi baja lehet, nem érdemes, inkább saját magunk készítsük el, és a folyadékot ne ezzel pótoljuk, a folyadékot vízzel pótoljuk – részletezte a háziorvos.

Hogy Magyarországot mikor éri el az árnövekedés, és milyen mértékben fog drágulni a narancslé, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a természetes C-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a különböző betegségeket a téli időszakban is.


Tovább az archívumra