Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Helytörténeti vetélkedő

Helytörténeti vetélkedő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A középiskolások között a Berze Nagy János Gimnázium, míg az általános iskolások versenyében a Felsővárosi Általános Iskola bizonyult a legjobbnak a gyöngyösi önkormányzat által szervezett hagyományos helytörténeti vetélkedőn. A résztvevők munkáját tanulmányi kirándulással hálálja meg a gyöngyösi önkormányzat.

Hat középiskolás és négy általános iskolás csapat vett részt a gyöngyösi önkormányzat által szervezett Helytörténeti Vetélkedőn. A város nyolc iskolájából érkezett diákokat Hiesz György polgármester köszöntötte a versenynek helyet adó Vachott Sándor Városi Könyvtárban, ahol egész délelőtt dolgoztak a csapatok a feladatok megoldásán.

A városvezető köszöntőjében felidézte a verseny múltját, hiszen huszonhét évvel ezelőtt rendezték az első vetélkedőt a városban, így a viadal az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező eseménye Gyöngyösnek, amely nem csak a helytörténeti ismeretanyag elsajátításában, de sok esetben saját családjuk történetének megismerésében is segíti a diákokat.

Az idei feladatok a gyöngyösi mesterségek köré szerveződtek, a versenyző csapatoknak a céhektől az ipari parkig terjedő történelmi időskálán kellett felkészülniük a vetélkedőre, és megválaszolni a különféle kérdéseket. A verseny két szakmai zsűrijét Dr. Horváth László történész, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója és Báryné Dr. Gál Edit történész, a Mátra Múzeum igazgatója vezette, a bírálók szerepét a helyi könyvtár és a Mátra Múzeum szakemberei vállalták magukra.

A vetélkedő a középiskolások között hozta a legélesebb versenyt, az első két helyen végzett csapat ugyanis azonos pontszámmal zárta a vetélkedőt, így villámkérdések döntöttek az első hely sorsáról. Végül a Berze Nagy János Gimnázium I. számú csapata, a Seress Viktor, Vincze Erik, Vincze Soma összetételű hármas szerezte meg az első helyet a Berze Nagy János Gimnázium II. számú csapat előtt, amelynek Koczka Bence, Kupás Vendel és Váradi Ákos voltak a tagjai. Mindkét berzés csapatot Gruber Csilla tanárnő készítette fel a versenyre. A harmadik helyen a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnázium csapata végzett, Pádár Miklós tanítványai – Molnár Bence, Nagy-Kovács Patrik és Papp Szabolcs – szintén kiválóan teljesítettek.

Az általános iskolások versenyében a Felsővárosi Általános Iskola Dudás Eszter, Matekovics Márk, Rusznyák Eszter és Vernyik Attila összetételű csapata bizonyult a legjobbnak, a nyolcadik osztályos fiatalokat Tuziné Domoszlai Ágnes készítette fel a versenyre. A képzeletbeli dobogó második fokára a Kálváriaparti Sport- iskola és Általános Iskola diákjai állhattak fel, a Bágyi Nóra és Hevesi Mária felkészítése mellett dolgozó csapatot Dobóczi Kamilla Zoé, Lehotai Annabella Ronetta, Sulyok Zoltán és Turi Zsombor alkotta. Az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai a harmadik helyet szerezték meg; Bacsó Brigittát, Dobrocsi Dórát, Kerbel Emilit és Kiss Vanesszát Kovácsné Kovács Viktória készítette fel a vetélkedőre.

A résztvevő csapatok tagjai Hiesz György polgármestertől vették át az ajándékcsomagokat, a legjobban teljesítők pedig szolnoki tanulmányi kiránduláson is részt vehetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
09:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
A Templomfestő - dokumentumfilm
18:13
Molnár Dániel - A zene kísér majd az úton
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:05
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság