Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Méltó emlék

Méltó emlék

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy új emléktábla állítását és egy dokumentumfilm készíttetését tervezi az önkormányzat az 56’-os túlélőkről, szemtanúkról. Hiesz György polgármester látta vendégül a gyöngyösi 56’-os szövetség tagjait, hogy minél több információ napvilágot láthasson 1956 történéseiről és titkairól.

Kerek Ottó, a korábbi Húsipar Munkástanácsának elnöke máig őrzi a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc fájó emlékeit. Azt mondja, még mindig sok a titok, sok az elhallgatás, de ideje, hogy mindenki megossza az átélteket és a tapasztalatokat a nagyvilággal. Új dokumentumfilm készítéséről tanácskoztak a gyöngyös 56’-os szövetség tagjai, a polgármester és a Városi Televízió ügyvezetője.

– Szeretnénk a Városi Televízióval egy dokumentum műsort készíteni, mindenkinek megörökíteni azt a történetét, azt az 56’-os eseménysort, amit ő átélt, aktív cselekvőként, munkástanács tagjaként, elnökeként, nemzetőrként, vagy bármi, ami Gyöngyösön történt 56-ban, jó lenne megörökíteni az utókor számára – fogalmazott a polgármester.

A jelenlévők közül mindenki támogatta az ötletet, hiszen van, akiben még a mai napig megmaradt a harag, a düh, és szeretné kimondani az érzéseit.

– Izgatás, egyszer, másodszor pedig szidtam a kommunistákat, hallgattam a nyugati rádiót, összeférhetetlen természetű vagyok, ebből semmi nem volt igaz – az ellene szóló vádakat sorolja Kerek Ottó, aki több helyszínen is ült börtönben, de azt mondta, azóta elfogadta a múltját.

A beszélgetésen a dokumentumfilm készítésén kívül az is kiderült, hogy egy új emléktáblával tisztelegne a város az 56’os események résztvevői előtt, viszont ahhoz, hogy pontosan azoknak a neve kerüljön rá a táblára, még kutatni kell. Kiderült, hogy városunk több dokumentumot is rejt, ám hogy azok most hol vannak, egyelőre nem tudják. A legfontosabb cél ezzel, hogy minél többen megismerjék a hatvan évvel ezelőtti Gyöngyöst és a lakosokat, valamint az ő igaz történetüket.


Tovább az archívumra