Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Büntetik a szabálytalanul parkolókat

Büntetik a szabálytalanul parkolókat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sorra kapnak büntetőcédulát a Koháry utcában a bezárt élelmiszerüzlet előtt parkolók. Itt évek óta haránt irányban állnak meg az autók, most azonban egy nézőnk jelezte, hogy nem tudja, miért kapott büntetést.

Mivel ez egy állami fenntartású útszakasz, nem a közterület-felügyelők, hanem a rendőrök büntetnek és azt a tájékoztatást adták a sofőröknek, hogy mivel nincs meg a három méter távolság a záróvonal és a parkoló autók között, veszélyeztetik a forgalmat, ezért szabálytalanul álltak meg. Az önkormányzatot is kerestük az eset kapcsán, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy felveszi a kapcsolatot a közútkezelővel és felajánlja, hogy felfesti a párhuzamos parkolás útburkolati jeleit.

Egy mérőszalag segítségével bizonyosodott meg arról Gotyár Károly, hogy a parkoló autók és a záróvonal között megvan a három méter távolság. Azért mérte le, mert a rendőrség büntetőcédulát tett parkoló autójára, és ezt azzal indokolták, hogy az út szűkössége miatt veszélyezteti a forgalmat. Forgatásunk ideje alatt is több autós kapott büntetést. Gotyár Károly azt nehezményezi, hogy évek óta így, haránt irányban parkolnak itt az autók, és ezért eddig nem kaptak büntetést.

– A fővárosba, vagy bárhova elmegy Európába az ember, amikor egy parkolóhoz közelít, akkor vagy föl van festve valami, ami a parkolás rendjét szabályozza, vagy pedig, ha srégparkolás, akkor srég jelzés kiegészítő táblával föl van tüntetve. Itt semmi nincs föltüntetve – mondta a panaszos.

A rendőrség közölte: az utcában jelzőtábla engedélyezi a parkolást, viszont mivel nincs kiegészítő tábla, sem merőlegesen, sem haránt irányban nem szabad ott parkolni, valamint az út szűkössége miatt a parkoló autók veszélyeztethetik az arra közlekedőket.

– Ilyen esetekben csak az úttal párhuzamos parkolás engedélyezett a gépjárművezetőknek, ezért fel kell hívni a figyelmet minden esetben, hogy csak ilyen formában lehet a gépjárművekkel megállni, várakozni, illetve azokkal leparkolni – sorolta Soltész Bálint, a HMRFK sajtószóvivője.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az önkormányzatot is. Közleményben azt írták: a Kresz szerint a parkolóban csak párhuzamosan lehet megállni, attól függetlenül, hogy az elmúlt években más szokás alakult ki. A parkolási rend befolyásolására kevés lehetőségük van, lévén az út az állam fenntartása alatt áll. Azt ígérték, felveszik a kapcsolatot a közútkezelővel, és vállalják, hogy felfestik a párhuzamos parkolás útburkolati jeleit, bízva abban, hogy így egyértelművé válik, hogyan lehet szabályosan parkolni az érintett területen.


Tovább az archívumra