Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elöregedő praxisok

Elöregedő praxisok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre inkább elöregszenek a házi- és gyermekorvosi praxisok. Sok orvos nyugdíjasként is folytatja a gyógyító munkát, azonban több településen egyáltalán nincs háziorvos, így helyettesítéssel kell megoldani az ellátást. A szakemberek szerint a fiatal orvosok inkább külföldre mennek, mert ott biztos állás, és jóval magasabb fizetés várja őket.

Gyöngyösön 16 felnőtt, és 8 gyermekorvosi körzetben látják el a város lakosságát. A városban minden praxis betöltött, a szakemberek mindenhol ellátják a feladatukat, de egyre inkább elidősödik a szakma, sokan nyugdíj után is dolgoznak.
Dr. Nagy Éva a 2-es számú háziorvosi körzetben látja el feladatát hosszú évek óta Gyöngyösön. Hivatalosan mától ő is nyugdíjba vonul, ám továbbra is folytatja hivatását – mondja.

– Gyöngyös egyelőre még jó helyzetben van, annál is inkább, mert valamennyi nyugdíjas kolléga még dolgozik, vagy azért, mert muszáj neki, vagy azért, mert még szívesen dolgozik, és jó kondícióban van, és így úgy gondolja, hogy még hasznára válhat a betegeinek. A „muszáj” alatt pedig annyit értek, hogy egyszerűen nincs fiatal kolléga, akinek átadható a praxis – sorolta.

Az utánpótlás tehát nem biztosított, mert a fiatal orvosok inkább külföldön vállalnak munkát.

Vidéken még égetőbb a probléma. Dr. Lénárt András, háziorvos több mint 30 éve praktizál Abasáron, de Markazon, Pálosvörösmarton, Halmajugrán és Viszneken is rendszeresen helyettesít. Az utóbbi két településen több mint 6 éve betöltetlen a praxis. Nap, mint nap megtapasztalja, milyen nagy a probléma, és véleménye szerint hosszú távú megoldásra lenne szükség.

– Több mint 57 év a megyében dolgozó háziorvosok átlagéletkora, a kollégák negyede már túl van a nyugdíjkorhatáron, harmada 5 év múlva már túl lesz a nyugdíjkorhatáron, ez egy elég riasztó statisztika. Tudni kell azt, hogy a 90-es évek óta nagyjából a háziorvosi elvárások, a háziorvosokra kirótt elvárások jelentősen megváltoztak, addig elég volt a klasszikus falusi doktor bácsi, aki megpróbált a maga útján, módján eszközeivel gyógyítani, ma már nem elég ez – fogalmazott.

Ma már menedzselni kell a betegutakat, sőt a szociális problémákat is – tette hozzá a szakember.

Az orvosok szerint 5-10 év múlva nagy probléma lesz majd a kialakult helyzet, ugyanis ha nem lesz utánpótlás, tovább nőhetnek a várólisták, és még a körzetek összevonását sem tartják kizártnak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság