Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Húsz éves a tanács

Húsz éves a tanács

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megalakulásától eltelt 2 évtizedet értékelte a Mátrai Hegyközségi Tanács ünnepi közgyűlésén. Az elmúlt 20 év legfontosabb változásairól, eredetvédelemről, érdekvédelemről, minőségi javulásokról számoltak be a vezetők.

1996 óta működik a hegyközségi szervezet. A szőlő- borágazat nagyon nagy változáson ment keresztül az elmúlt 20 év alatt – mondta Nyilas János elnök, az ünnepi ülésen, aki sorra vette a legfontosabb feladatokat.

A hegyközség 8300 taggal alakult, jelenleg 5300 tagot számlálnak a Mátrai Borvidéken. Ez lényeges létszámcsökkenés, ami a terület csökkenését is jelenti. A 25 hegyközségből mára 11 hegyközség működik. Azonban lényeges a minőségi fejlődés a borokat illetően. Az 1996-os és a 2016-os borok minősége össze sem hasonlítható- tette hozzá az elnök.
Az elmúlt 20 év bebizonyította, hogy az ágazat csak akkor lehet sikeres, ha van szervezet, ami sikeresen képviseli a gazdákat – mondta az ülésen részt vevő Gál Péter helyettes államtitkár, aki méltatta a borvidéket és az itt termelt borokat.

A mátrai borok mindig megbízható minőséget produkálnak- tette hozzá Gál Péter. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa novemberben elfogadta a szőlő- bor stratégiát, ami 2025-ig meghatározza a fejlődés irányát. Még a borvidék népszerűsítésén dolgozni kell a jövőben- hangzott el az ülésen, hiszen országos szinten nem ismerik igazán a jó minőségű, illatos mátrai borokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor