Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A NAV készíti el a bevallást

A NAV készíti el a bevallást

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már több mint egy hete kézbesíti a posta az idei személyijövedelem-adózásról szóló tájékoztató leveleket – ebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt is közli, hogy kiknek és hogyan készítik el az adóbevallásukat. A hivatal idén először írja meg az szja-adóbevallását mintegy 3,8 millió adózónak, a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek ugyanakkor továbbra is maguknak kell elkészíteniük a bevallást.

Idén már az adóhivatal készíti el a legtöbb személyi jövedelem – adóbevallást. Az erről szóló tájékoztató leveleket már több mint egy hete kézbesítik a postások.

– Az ügyfélkapuval rendelkező adózók ezt a levelet az elektronikus tárhelyükre kapják meg. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal elkészíti a személyijövedelem-adóbevallás tervezetét azoknak a magánszemélyeknek, akik nem kérték a munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató nem vállalta az adó megállapítását. A NAV a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján állítja össze a személyijövedelem-adóbevallás tervezetét – sorolta Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

A levélben egyebek mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy akinek a tervezet szerint az előlegeken felül adófizetési kötelezettsége van, azt banki átutalással is rendezheti, sőt kérhet részletfizetést is, ha a hátralék nem több 200 ezer forintnál.
A legegyszerűbb azoknak lesz, akiknek van ügyfélkapujuk.
– Ők március 15-től megtekinthetik az szja-bevallási tervezetüket elektronikusan és szükség esetén kiegészíthetik, módosíthatják azt a véglegesítés előtt. Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, ők különféle formában kérhetik a NAV-ot, hogy postán jutassa el részükre, papíralapon az szja-bevallás tervezetét – tette hozzá a sajtóreferens.

Az igénylés alapján az adóbevallási tervezetet május 2-ig kapja meg a kérelmező postán.
Fontos kiemelni, hogy a működő egyéni vállalkozóknak, az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat – mondta el végül a sajtóreferens.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság