Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Két éve nincs iskolapszichológus

Két éve nincs iskolapszichológus

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Iskolapszichológusok nélkül maradtak az oktatási intézmények, két éve költségcsökkentés céljából küldték el a szakembereket. A Köznevelési Törvény szerint az 500 főnél nagyobb intézményekben egy főállású iskolapszichológus alkalmazása kötelező a fenntartó részéről. Városunkban jelenleg az óvodákban alkalmaznak gyermekpszichológusokat, a régi szakembert pedig ugyan már nem foglalkoztatják, mégis sok szülő hívja telefonon, hogy segítsen.

Szinte megállás nélkül csöng a telefonja Klézli Andrea pszichológusnak, aki több mint 5 éven keresztül hallgatta és segítette az iskoláskorú gyermekeket iskolapszichológusként, két évvel ezelőttig. Úgy tudjuk, hogy főként a költségek csökkentése céljából már nem tartottak igényt munkájára, a gyermekek problémái azonban megmaradtak, és sok esetben ezt sem a tanárral, sem pedig a szülővel nem akarják, vagy nem tudják átbeszélni, ezért a szakember úgy látja, továbbra is szükség lenne iskolapszichológusra.

– Legtöbbször a szülők szoktak fölkeresni tanár-diák problémával, tanulási nehézségekkel, megváltozott viselkedéssel, amit sem a szülő, sem a pedagógus nem tud kezelni – mondta a szakember.

Klézli Andrea hozzátette: a pedagógusok általában azt tanácsolják a szülőknek, hogy keressenek fel pszichológust vagy nevelési tanácsadót, de ez költséges és a várakozási idő is hosszú.

Spisák Bence, a Városi Diáktanács elnöke szerint is fontos lenne iskolapszichológus jelenléte az intézményekben, mert úgy látja, már a védőnőnek is megnyílnak a tanulók, és felszínre kerülnek a problémáik.

– A szülő és a diák közötti kontaktusnak a hiánya van, ezért érdemes lenne, hogy pszichológusok legyenek az iskolákba, iskolapszichológusok, akivel a gyerek egy bizalmi kapcsolatot tud kialakítani, akibe feltétlenül megbízik, és aki tud neki segíteni – vélekedett.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is, ám mivel már 2013 óta állami fenntartás alatt állnak az iskolák, csak jelezni tudják a Klik felé, hogy szükség lenne szakemberre. Ezt meg is tették.

– Foglalkozik vele az önkormányzat is, de ki kell mondani, hogy a feladat a fenntartóéké, tehát így lehet a Klik, vagy egyházi fenntartóé, de fontos kérdés egyébként, és ezzel foglalkozni kell, az önkormányzat, mint előbb is mondtam a védőnői szolgálaton keresztül látja a problémákat, tudomásunk van arról, hogy tavaly is jelentkeztek általános iskolákban, de főleg középiskolákban olyan problémák, amelyek biztos, hogy iskolapszichológus szakember segítségét igényelnék – fogalmazott Horváth Gábor, a városháza intézményirányítási igazgatója.

Az önkormányzat elfogadta tavaly az Ifjúsági Koncepciót, amely azt tartalmazza, hogy megvizsgálja, hogyan tudja segíteni ebben a helyzetben az oktatási intézményeket. 2016. szeptember elsejétől egyébként az óvodákban ellátja ezt a feladatot az óvodapszichológus, így ott biztosított a szakember jelenléte. Az ügyben kerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, de adásunkig nem válaszoltak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság