Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyfűzéssel a rák ellen

Gyöngyfűzéssel a rák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakrák megelőzésére a Magyar Rákellenes Liga gyöngyösi alapszervezetének tagjai egy gyöngyösi bevásárlóközpontban, a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva. A nap folyamán a vásárlók és a szervezet tagjai közösen fűzhettek gyöngysorokat és karkötőket, amelyeket a Bugát Pál Kórház Nőgyógyászati osztályának ajánlottak fel.

Készülnek a rózsaszín nyakláncok és karkötők egy gyöngyösi bevásárlóközpontban. A Magyar Rákellenes Liga gyöngyösi alapszervezete harmadik éve rendez közös gyöngyfűzést, hogy felhívják a figyelmet a méhnyakrák megelőzésére.

– A méhnyakrák elleni gyöngyfűzésnek most az a neve, hogy gyöngyposta. Ez a Mályvavirág Egyesülettől indult el, ahol főleg méhnyakrák-betegek csoportosultak és ehhez csatlakoztunk mi is – mondta Tóth Lászlóné vezetőségi tag.

Hazánkban évente csaknem 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, s ebből 400-500 halállal végződik. Fontos tehát felhívni a figyelmet a szűrések szükségességére, hisz ma a nők mindössze negyed jár el rákszűrésre. Ezen kellene változtatni.

– A vásárlók nem mindegyike áll meg van, aki nagy ívben kikerüli az embert, mint ahogy sok ember nem jár el szűrésekre. Itt ugyanúgy lecsapódik ez is – mondta Kéri Jánosné, a szervezet vezetője.

A délelőtt folyamán több mint 200-an fűzték a gyöngyöket. Sokan fontosnak tartották, hogy részt vegyenek az akcióban, és ezzel kimutassák együttérzésüket illetve támogatásukat az érintetteknek.

– Szerintem minden embernek van olyan ismerőse, akinek ilyen betegsége volt már, és együtt tud érezni ezekkel az emberekkel – említette Pászti Beáta. Domoszlai Györgyné pedig úgy fogalmazott: minden megmozdulás fontos, amivel segíteni, vagy az együttérzést kifejezni lehet.

A nap folyamán elkészült gyöngysorokat illetve karkötőket a Bugát Pál Kórház Nőgyógyászati osztályán fekvő betegeknek adták át.


Tovább az archívumra