Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin kapcsolatok

Ruszin kapcsolatok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megtartotta szokásos februári közmeghallgatását a gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. A testület az előttünk álló évben is kultúrprogramjai színesítését és határon túli kapcsolatainak bővítését tervezi. Ebben nem csak a magukat ruszinnak vallókra, hanem a szimpatizánsokra és a ruszin kultúra iránt érdeklődőkre is számítanak – derült ki a meghallgatáson.

A közmeghallgatásra eljött Faragó László korábbi polgármester is. De nem ő volt az egyetlen, aki betért a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat aprócska irodájába. Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a különféle civil szervezetek részéről is. A Mátra Honvéd Kaszinó és a Mátra Nyugdíjas Egylet vezetője már kora délelőtt tiszteletét tette a ruszinoknál. Utóbbi egy közösen beadott pályázat sorsáról érdeklődött.

A pályázat segítségével a népdalkör két kárpátaljai fellépése is megvalósulhat majd a nyáron. Az együttműködés már eddig is gyümölcsözött: az Acélhang állandó résztvevője a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Rákóczi-megemlékezéseknek. A gyöngyösi ruszinoknak köszönhető a város és a munkácsi járás között tavaly létrejött együttműködési megállapodás is. Ezt kívánják tartalommal megtölteni. Ebben segítségükre lehet a mostani meghallgatáson megjelent Kovács Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő, aki maga is beregszászi születésű.

Kovács Zoltán szerint további együttműködés is elképzelhető a Jobbik ifjúsági tagozata és a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat között. A Rákóczi-hagyományok ápolása ehhez közös alapot jelenthet.


Tovább az archívumra