Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téves ítélet

Téves ítélet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tévesen hirdetett ítéletet a Kúria. A gyöngyöspatai romák ügyében tegnap jogerős döntés született, amelyben a bíróság kimondta, hogy a szabálysértési bírságok kiszabásánál a rendőrség hátrányosan különböztette meg a romákat, továbbá nem védték meg őket eléggé a szélsőséges csoportokkal szemben. Ez azonban csak részben volt igaz.

2011-ben heteken át szélsőséges csoportok járták Gyöngyöspata utcáit, előfordult, hogy mindezt ostorral a kezükben tették, ezzel félemlítve meg a helyi romákat. A rendőrség erőteljesebb fellépését hiányolva indított pert a Társaság a Szabadságjogokért egyesület a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen. Mindemellett a TASZ azt is kérelmezte, hogy a bíróság állapítsa meg a rendőrség diszkriminatív gyakorlatát a hónapokig tartó szabálysértési bírságolások során.

A Kúria igazat adott a TASZ-nak a tegnapi ítélethirdetés során, ugyanis a tanácselnök elmondta, hogy járőrözés félelmet keltett, megsértették emberi méltóságukban a helyieket. A roma gyilkosságokat leszámítva ezeket a cselekedeteket nevezte a legdurvább rasszista alapú akcióknak, a rendőrségnek fel kellett volna lépnie a szélsőséges csoportokkal szemben.

– Igazat adott nekünk a Kúria, és megállapította, hogy a rendőrség tiltott hátrányos megkülönböztetést, pontosabban zaklatást valósított meg a helyi roma közösség hátrányára. El is tiltotta a rendőrséget a további jogsértéstől, valamint nyilvános elégtételre is kötelezte – mondta el Jovánovics Eszter, a TASZ romaprogram-vezetője.

Az ítélethirdetés során közölték, hogy a rendőrség azzal is diszkriminálta a romákat, hogy a hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlatuk részrehajló volt a hátrányukra.

Kiderült azonban a tanácselnök máshogy hirdette ki a döntés ezen részét, mint amit valós ítéletében megállapított a bíróság, a szabálysértési bírságolási gyakorlat diszkriminatív mivolta kapcsán nem állapította meg a felelősségét a rendőrségnek. Ilyen még sohasem történt. A Kúria közleményben közölte tévedését.

„Ugyanakkor a kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja.”

– Ebben a részében a pernek első fokon szintén pernyertesek voltunk, és a Kúria az ítélethirdetése során, az indokolása során is azt támasztotta alá, hogy ebben a részben is megnyertük a pert. Azonban az ítélethirdetést követően néhány órával kiadtak egy közleményt, amelyben arról tájékoztattak minket és a közvéleményt, hogy ezt a részét a pernek valójában nem nyertük meg, hanem elveszítettük – foglalta össze Jovánovics Eszter.

A TASZ értetlenül áll a történések előtt, várják a döntés írásbeli indokolását.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság