Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szolidaritási alap

Szolidaritási alap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyös város önkormányzatának kezdeményezésére szolidaritási alapot hozott létre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A természeti katasztrófák sújtotta települések megsegítését célzó alap a Gyöngyöst 1917-ben elpusztító tűzvész 100. évfordulóján jött létre, mindenkit emlékeztetve arra, hogy a város is országos összefogás és adakozás révén épülhetett újjá. Az alapot Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Hiesz György polgármester ajánlotta az ország településvezetői és a szélesebb nyilvánosság figyelmébe.

Az 1917. május 21-én pusztító tűzvész 100. évfordulója adta az ötletet ahhoz, hogy Gyöngyös város önkormányzata kezdeményezze a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségénél egy szolidaritási alap létrehozását. Az, hogy a katasztrófa után a város főnixmadárként újjáéledt hamvaiból, a kormány és a parlament segítsége mellett ugyanis a közadakozásnak volt köszönhető. A Szolidaritási Alap létrehozásáról 2016. novemberi ülésén döntött a TÖOSZ elnöksége, s úgy határoztak, hogy a korábban hasonló céllal létrehozott számlaszámot ezzel a céllal fogják működtetni.

Schmidt Jenő elmondta: eddig nagyon sok olyan felajánlás érkezett minden oldalról, melyeket különböző célokra kellett fordítani. Most ez az alap lehetővé teszi, hogy célzottan ott segítsenek, ahol leginkább szükség van rá.

A Szolidaritási Alapba az első befizetést Gyöngyös fogja megtenni, jelentette ki Hiesz György polgármester.

Gyöngyös már tavaly nyáron félmillió forinttal támogatta a jég által sújtott szabolcsi településeket, emelte ki Hiesz György, aki rámutatott arra is, hogy mivel a vis maior keret nem működik megfelelően, nagy szükség van a szolidaritáson alapuló segítségnyújtásra.

Ez ugyan nem jelent nagy kiadás egy-egy városnak, de egy pici településnek, pár családnak, egy iskolának vagy óvodának egy azonnali segély rengeteget jelent.


Tovább az archívumra