Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szent István helyére kerül az országzászló

Szent István helyére kerül az országzászló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még a régi helyén áll a Hanisz téri Szent István szobor, de hamarosan új helyre költöztethetik. A tervek szerint a Nagytemplom déli oldalánál, a másik Kő Pál alkotás, a Károly Róbert szobor mellett kaphat helyet. A Hanisz tér azonban nem marad üresen. Még ebben az évben ott állíthatják fel az Országzászló emlékművet.

Kő Pál szobrászművész alkotása, a Szent István szobor 2002-ben került ide. Az akkori koncepció szerint a Hanisz tér ezen részén egy ún. királyok terét alakítottak volna ki, a Károly Róbert és a Szent István szobrot kiegészítve egy IV. Károly szoborral. A Károly Róbert szobor áthelyezésével azonban ez a koncepció megdőlt, így a Szent István szobornak is új helyet kell keresni. Az alkotó, Kő Pál kérése volt, hogy a másik szobra közelébe kerüljön ez is.

Egészen pontosan erre a helyre. Az 5 m 60 centi átmérőjű talapzat itt éppen elfér. A mészkőből faragott alépítmény szétszedése, átszállítása és újbóli összerakása 4 millió forintba fog kerülni. Németi László szerint az áthelyezés a költségvetés jóváhagyása után még a tavasszal megtörténhet. A szobor elköltöztetésének azonban nem csak a koncepcióváltás az oka. A képviselő-testület döntése értelmében ugyanis a Hanisz téren szeretnék felállítani az országzászló emlékművet, ami már nem Kő Pál alkotása lesz. Németi László ennek pontos helyét mutatja.

A belváros egyébként további köztéri alkotásokkal gyarapodhat, mondta el Németi László. Az egykori Herman Lipót sétányon állt mellszobrok egy része ugyanis szintén a városközpontban kaphat végleges helyet.


Tovább az archívumra