Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Autonómia

Autonómia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön is szimpátiatüntetést tartottak a székely autonómiáért. A Jobbik gyöngyösi alapszervezete már harmadik alkalommal csatlakozott ahhoz a demonstrációhoz, amellyel kiállnak a székely autonómiatörekvések mellett március tizedikén a székely autonómia napján. Bús Árpád Zsolt önkormányzati képviselő szerint Európában számos példa mutatja, hogy megvalósulhat a kulturális és gazdasági autonómia is.

Harmadik alkalommal csatlakozott a Jobbik Gyöngyösi Alapszervezete a székely autonómia törekvésekért megrendezett demonstrációhoz. A részt vevők ez alkalommal a Fő téren fejezték ki, hogy kiállnak a székelyek önrendelkezéséért, felvonulás idén nem volt a városban.

– Kettőezer-tizenötben volt első alkalommal, amikor országhatárokon túl több település is csatlakozott szimpátiatüntetéssel, ennek az volt az oka, hogy betiltották az akkori rendezvényt. Akkor itt Gyöngyösön m i is első alkalommal megrendeztük, tavaly úgyszintén, idén pedig már azt mondom, hogy hagyományt teremtve úgy éreztük, hogy Kézdivásárhely testvérvárosaként kötelességünk kiállni székely testvéreink mellett és támogatni őket autonómiatörekvéseikben – mondta Bús Árpád Zsolt önkormányzati képviselő.

A szimpátiatüntetésen Bús Árpád Zsolt elmondta, Európában számos példa igazolja, hogy működőképes a kulturális, vagy akár a területi autonómia is, ez pedig Székelyföldön ugyanígy megvalósulhat.

– Ehhez tenni kell. Tenni kell, mind az anyaországi kormánynak, mind pedig erős politikai érdekképviselete kell, legyen a határon túli magyaroknak helyben. Hiszem azt, hogy meg fog tudni valósulni, mind kulturális, mind pedig akár gazdasági, területi autonómiaként. Vannak erre nagyon jó példák az EU-ban akár a katalánokat tekintjük, vagy Dél-Tirolt említem, ahol sikerült elérni, hogy független területi autonóm területként működjenek – fogalmazott.

A demonstráción meghívott vendégként részt vett Vona Gábor a Jobbik elnöke is. A párt országos ifjúsági tagozata kezdeményezte, hogy az autonómiatörekvések kifejezését kék és sárga gyertyákkal is megerősítsék, így Gyöngyös Fő terén is fellobbantak a székely zászló színei.


Tovább az archívumra