Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bérunió

Bérunió

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyolc uniós tagállam támogatásával fordulóponthoz érkezett a Jobbik által kezdeményezett bérunió, melynek célja, hogy az unión belül azonos munkáért azonos bérezés járjon. A Polgári Bizottság már létrejött, hamarosan az Európai Bizottság elé kerül az ügy. Ha ott rábólintanak, egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Vona Gábor a párt elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt 10 év legnagyobb társadalmi problémája a deviza válság, illetve az elvándorlás, a bérunió pedig mindkettőre megoldást jelenthet.

Románia, Szlovákia, Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Horvátország, és hazánk közreműködésével fordulóponthoz érkezett a Jobbik béruniós kezdeményezése. Ennek célja, hogy ne csak az árak, hanem a bérek is felzárkózzanak a Nyugat-Európai átlaghoz, és az unión belül azonos munkáért azonos bérezés járjon – mondta Vona Gábor a párt elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján. A kezdeményezés székhelye Budapest lett, és már a Polgári Bizottság is létrejött. A kezdeményezés hamarosan az Európai Bizottsághoz kerül, és ha ott pozitív döntés születik, akkor kezdődhet a megvalósítás következő állomása.

– Akkor kezdődhet az aláírásgyűjtés, amely során az Európai Unión belül egymillió aláírást kell összegyűjteni, hogy az Európai Parlament elé kerüljön a kérdés, ami az európai bérek felzárkóztatás, európai bérszínvonalhoz való felzárkóztatásról szólnak, egymillió aláírásgyűjtés egy év alatt számunkra nem jelenthet akadályt – közölte Vona Gábor.

Ahhoz azonban, hogy lehetőség legyen magasabb bért fizetni a magyaroknak, a vállalatoknak is együtt kell működniük, hogy képesek legyenek kitermelni a nagyobb fizetséget. Bár a kormánypárt nem támogatja a kezdeményezést, olyan tagállamok is csatlakozhatnak, akiknek a bérükhöz szeretnénk felzárkózni, mint például Németország, vagy Spanyolország.

– Ezekben az országokban a dolgozók, a munkavállalók számára külön problémát jelent a Kelet-közép európai munkaerő tömeges odavándorlása, konkurenciát teremtenek, árversenyt teremtenek, vagy bérversenyt, és ebből kifolyólag számukra is érdek lehet az, hogy ezek az emberek ne menjenek az ő hazájukba, hanem maradjanak otthon – vélekedett.

Vona Gábor szerint az elmúlt tíz év legnagyobb társadalmi problémája hazánkban a deviza válság, valamint az elvándorlás, a bérunió pedig ezekre is megoldást jelenthet. A párt hamarosan országjárásba kezd, hogy minél szélesebb körrel megismertessék kezdeményezésüket.


Tovább az archívumra