Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bérunió

Bérunió

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyolc uniós tagállam támogatásával fordulóponthoz érkezett a Jobbik által kezdeményezett bérunió, melynek célja, hogy az unión belül azonos munkáért azonos bérezés járjon. A Polgári Bizottság már létrejött, hamarosan az Európai Bizottság elé kerül az ügy. Ha ott rábólintanak, egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Vona Gábor a párt elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt 10 év legnagyobb társadalmi problémája a deviza válság, illetve az elvándorlás, a bérunió pedig mindkettőre megoldást jelenthet.

Románia, Szlovákia, Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Horvátország, és hazánk közreműködésével fordulóponthoz érkezett a Jobbik béruniós kezdeményezése. Ennek célja, hogy ne csak az árak, hanem a bérek is felzárkózzanak a Nyugat-Európai átlaghoz, és az unión belül azonos munkáért azonos bérezés járjon – mondta Vona Gábor a párt elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján. A kezdeményezés székhelye Budapest lett, és már a Polgári Bizottság is létrejött. A kezdeményezés hamarosan az Európai Bizottsághoz kerül, és ha ott pozitív döntés születik, akkor kezdődhet a megvalósítás következő állomása.

– Akkor kezdődhet az aláírásgyűjtés, amely során az Európai Unión belül egymillió aláírást kell összegyűjteni, hogy az Európai Parlament elé kerüljön a kérdés, ami az európai bérek felzárkóztatás, európai bérszínvonalhoz való felzárkóztatásról szólnak, egymillió aláírásgyűjtés egy év alatt számunkra nem jelenthet akadályt – közölte Vona Gábor.

Ahhoz azonban, hogy lehetőség legyen magasabb bért fizetni a magyaroknak, a vállalatoknak is együtt kell működniük, hogy képesek legyenek kitermelni a nagyobb fizetséget. Bár a kormánypárt nem támogatja a kezdeményezést, olyan tagállamok is csatlakozhatnak, akiknek a bérükhöz szeretnénk felzárkózni, mint például Németország, vagy Spanyolország.

– Ezekben az országokban a dolgozók, a munkavállalók számára külön problémát jelent a Kelet-közép európai munkaerő tömeges odavándorlása, konkurenciát teremtenek, árversenyt teremtenek, vagy bérversenyt, és ebből kifolyólag számukra is érdek lehet az, hogy ezek az emberek ne menjenek az ő hazájukba, hanem maradjanak otthon – vélekedett.

Vona Gábor szerint az elmúlt tíz év legnagyobb társadalmi problémája hazánkban a deviza válság, valamint az elvándorlás, a bérunió pedig ezekre is megoldást jelenthet. A párt hamarosan országjárásba kezd, hogy minél szélesebb körrel megismertessék kezdeményezésüket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Hókirálynő 3. rész
09:14
Zeneiskolások előadása - Ender Martin Dániel - Lohmann: Bajor polka
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:33
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Hókirálynő 4. rész
18:12
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Moldvai Kavalos
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:03
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nápolyi 3. rész
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság