Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Irtják a kabócákat

Irtják a kabócákat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Gyöngyösi Hegyközség, ahol értékelték a 2016-os évet is. Tavaly erős közepes évet zártak-mondta Nagy István a hegyközségi tanács elnöke. Emellett döntés született arról is, hogy a szőlőt is megtámadó sárgaságot okozó vírus ellen nem védekeznek, de az ezt terjesztő kabócát irtani fogják.

Elfogadta a 2016-os költségvetést, az ideit pedig megtárgyalta a Gyöngyösi Hegyközség az évi rendes közgyűlésén- mondta el Nagy István. A hegyközség elnöke arról számolt be, hogy tavaly erős közepes évet zártak.

– Se fagykár, se egyéb kár nem volt a szőlőinkben és amennyire szükséges volt védekeztek, ezért egy jó erős közepes termést értünk el a hegyközség részéről és úgy néz ki, hogy sikerült értékesíteni is a megtermelt termést, de kevesebbet fizettek 7-10 százalékkal a szőlőkért, mint egy évvel azelőtt – sorolta Nagy István elnök.

A közgyűlésen nagy vita bontakozott ki arról, hogy védekezzenek-e a sárgaságot okozó vírus ellen. A tagok egy része kötelezővé tette volna a védekezést, de mint Nagy István mondja, ezt nem tehetik meg, mivel az nagy terhet róna a gazdákra, vírus pedig nincs jelen a térségben. A sárgaságot terjesztő, júniustól augusztusig szaporodó kabócát viszont irtani fogják.

– A megoldás csak az van, hogy a fertőzést megakadályozzuk. Na most a kabóca viszont ebben az előbb említett időben kétszer szaporodik és ez ellen kell védekezni. És ha védekezünk ellene, ha netalán mégis lenne ez a vírus valahol, akkor már megakadályoztuk a vírus továbbterjedését – mondta az elnök.

A közgyűlésen döntés született arról is, hogy a Karácsondi útra költözik a Gyöngyösi Hegyközség központja, valamint ezután interneten keresztül is össze lehet hívni a választmányi gyűlést.


Tovább az archívumra