Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fogadj örökbe egy hegyet!

Fogadj örökbe egy hegyet!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Néhány nappal ezelőtt a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület felhívással fordul magánszemélyek, közösségek, intézmények, szervezetek, önkormányzatok felé, Fogadj örökbe egy hegyet! mottóval. Az újszerű kezdeményezés futótűzként járta végig a sajtót, s a közösségi médiában pillanatok alatt sokan csatlakoztak hozzá. Az egyesület most megtartott közgyűlésén arról is döntöttek, mely mátrai helyszíneket fogadnak ők örökbe.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület kezdeményezésének eredeti célja, hogy az örökbefogadók az általuk választott hegyet gondozzák, évente legalább két alkalommal helyszíni bejárást tartsanak, dokumentálják a hegyen átvezető turistajelzések állapotát, jelezzék az útvonalat akadályozó kidőlt fákat. Ám nem csak hegyet lehet örökbe fogadni – határozott a közgyűlés.

A közgyűlésen az elnökség elfogadta az örökbefogadás részletes alapszabályát, amely szerint az örökbefogadó vállalja többek között azt is, hogy évente szemétgyűjtő akciót és a helyet népszerűsítő programot is szervez az adott helyen. Az egyesület a teljes folyamatot az Egererdő Zrt-vel együtt koordinálja, és mindenki csatlakozhat hozzá, aki tenni szeretne a Mátráért.

Az egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri az örökbefogadók munkáját, részükre oklevelet állít ki, és évente egy alkalommal megrendezi az örökbefogadók napját.

A közgyűlés úgy határozott, hogy három területet fogad örökbe a Mátra három részén. A Nyugati- Mátrából a Mátraszentimre fölötti Darázshegyet, a Keleti-Mátrából a recski Jámbor Arborétumot, míg a Déli-Mátrából a Tarjánka szurdokot szeretnék a jövőben gondozni és népszerűsíteni.


Tovább az archívumra